Европейската комисия съобщи, че е решила да създаде стратегически запас

...
Европейската комисия съобщи, че е решила да създаде стратегически запас
Коментари Харесай

EK създава запас от здравно оборудване, като апарати за обдишване и маски, за да помогне на страните от ЕС

Европейската комисия заяви, че е решила да сътвори стратегически ресурс от здравно съоръжение , като апарати за обдишване и защитни маски, с цел да помогне на страните от Европейски Съюз в битката с епидемията от COVID-19.

Оборудването в запаса ще включва техника за интензивни отделения, персонални защитни средства като маски за многократна приложимост, ваксини и медикаменти, лабораторни консумативи.

Резервът ще бъде част от механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана и ще се намира в една или няколко страни от Европейски Съюз. Държавата, където се намира запасът, ще дава отговор за пазаруването на оборудването.

Европейска комисия ще финансира 90 на 100 от запаса. Центърът за координиране на дейностите в изключителна конюнктура ще ръководи разпределението на оборудването, с цел да отива там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на Европейски Съюз за запаса е 50 милиона евро. След като решението влезе в действие на следващия ден, страните, които желаят да поддържат запаса, могат да аплайват за директни безплатни средства от Европейска комисия. Тези средства покриват 90 на 100 от разноските за запаса, а останалите 10 на 100 се поемат от страната, се прецизира в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР