Европейската комисия публикува своя годишен доклад за Safety Gate (системата

...
Европейската комисия публикува своя годишен доклад за Safety Gate (системата
Коментари Харесай

ЕС: Най-опасните продукти са маски и дезинфектанти

Европейската комисия разгласява своя годишен отчет за Safety Gate (системата за бързо предизвестие на Европейски Съюз за рискови потребителски продукти), помагаща за извеждането на рискови нехранителни артикули от пазара.

Докладът демонстрира, че броят на дейностите, подхванати от управляващите след даден сигнал, нараства всяка година – през 2020 година е доближат нов връх от 5 377 сигнала, спрямо 4 477 през 2019 година 9% от всички сигнали, събрани през 2020 година, се отнасят до артикули, свързани с COVID-19 - най-вече за хигиенични маски, които би трябвало да защищават, само че безрезултатно. Други образци за рискови артикули, свързани с COVID-19, посочени от Safety Gate, са дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, като метанол, който може да докара до слепота или даже гибел при усвояване, или UV дезинфектанти, които излагат потребителите на мощно облъчване, причиняващо раздразнение на кожата.

На специфична конференция, която се организира на 2 март 2020 година, Дидие Рейндърс, комисар по правораздаването, съобщи: „ Safety Gate се потвърди като устойчива на рецесии: по време на пандемията COVID-19, тя оказа помощ за отбраната на потребителите, като основен инструмент за дейно и бързо разпространяване на информация по отношение на рискови артикули, като да вземем за пример рискови маски или токсични дезинфектанти и благодарение на нейните представители те бяха извадени от пазара. Със защитни принадлежности като този потребителските права на жителите от Европейския съюз са в допълнение обезпечени. "

Основни констатации от отчета

Наблюдението бе фокусирано върху артикули, свързани с COVID-19, които през 2020 година станаха от значително значение за всички консуматори. През предходната година е имало 161 сигнала за маски, 3 сигнала за характерни гащеризони, 13 сигнала за дезинфектанти за ръце и 18 сигнала за UV лампи, които би трябвало да действат като стерилизатори. Системата продължава да събира сигнали и тази година.

През 2020 година управляващите от 31-те участващи страни от мрежата на Safety Gate (държави-членки на Европейски Съюз плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Обединеното кралство) са обменили  общо 2 253 сигнала за ограничения, взети по отношение на рисковите артикули посочени посредством системата. В резултат са осъществени 5377 следващи дейности, което е нарастване с повече от 20 % по отношение на броя на проследяванията през 2019 година

Според отчета сигналите за детските играчки не престават да имат най-голям брой (27% от общите уведомления), следвани от тези за моторните транспортни средства (21%) и на трето място са сигналите за електрически уреди и съоръжение (10%). С това отчетът илюстрира, че надзорът на пазара в Европейски Съюз е фокусиран върху най-уязвимата потребителска група на децата. Като цяло най-често сигналите са свързани с артикули, причиняващи пострадвания като фрактура или разтърсване (25%), следвани от тези от химически съставни елементи в продуктите (18%) и за артикули и артикули, които могат да причинят задавяне у децата (12%).

В съпоставяне с по-миналата година, от ден на ден онлайн платформи за търговия се ангажират да наблюдават за сигурността на продуктите, които се продават през тях. В началото на март към Safety Gate са се включили и платформите Joom и Etsy. Тяхна отговорност ще бъде да ревизират дали продуктите, обект на наблюдаване от Safety Gate не се продават през тях и да работят бързо, ако националните управляващи им алармират за рискови артикули, които би трябвало да бъдат свалени от продажба.

Следващи стъпки

Комисията награждава предприятията, които вършат спомагателни старания за отбрана на потребителите, с премията на Европейски Съюз за сигурност на продуктите. Тазгодишното издание се концентрира върху начинания, ориентирани по-специално към отбраната на уязвимите консуматори и върху потреблението на нови технологии за повишение на сигурността на потребителите на продуктите. Крайният период за кандидатстване е 30 април. Повече информация можете да намерите.

За Safety Gate:

От 2003 година порталът за сигурност разрешава бърз продан на информация сред държавите-членки на Европейски Съюз, Обединеното кралство и Европейската комисия за рискови нехранителни артикули, които съставляват риск за здравето и сигурността на потребителите. По този метод могат да бъдат подхванати подобаващи следващи дейности и продуктите да бъдат неразрешени на пазара.

В сходство с публикуването на отчета, Комисията започва напълно актуализирания си обществен уеб страница с съвременен и елементарен за приложимост интерфейс, с цел да форсира и улесни процеса на известяван. Страниците се превеждат последователно на всички езици на Европейски Съюз, исландски и норвежки. Бизнесът може също да употребява, с цел да осведоми бързо и дейно националните органи за опасения по отношение на сигурността във връзка с артикул, който те са пуснали на пазара.

Друго деяние за отбрана на потребителите е https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_en, което показва съответни доброволни дейности, които онлайн търговците могат да извършат за бързо унищожаване на предложенията за рискови артикули от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн платформи са подписали това съглашение за съдействие с държави-членки за унищожаване на рискови артикули от техните уеб страници: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount и към този момент Etsy и Joom.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР