Европейската комисия публикува днес първия пълен преглед на пазара на

...
Европейската комисия публикува днес първия пълен преглед на пазара на
Коментари Харесай

Европейците се възползват от премахването на роуминга

Европейската комисия разгласява през днешния ден първия цялостен обзор на пазара на роуминг услуги. Резултатите сочат, че след премахването на таксите за роуминг през юни 2017 година пътуващите в Европейски Съюз са се възползвали свободно от новите правила. Ползването на услуги за мобилни данни при пътувания в Европейски Съюз е повишено десетократно. Това демонстрира сравнението с данните от годината преди въвеждането на правилото за „ роуминг като вкъщи “. Пикът е през ваканционния интервал, когато разликата в потреблението на услуги за мобилни данни в чужбина е даже дванадесетократна.

Комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел акцентира: „ Прегледът потвърждава още веднъж какъв брой сполучливо беше премахването на таксите за роуминг. Европейците се възползват оптимално от опцията свободно да употребяват своите мобилни устройства при пътешестване в чужбина. Едновременно с това е ясно също, че пазарът на роуминг услуги продължава да действа добре. Въпреки опасенията от повишение на цените на вътрешния пазар вследствие премахването на таксите за роуминг, цените на мобилните услуги на вътрешния пазар в реалност като цяло са намалели в целия Европейски Съюз. “

Използването на данни в роуминг в границите на Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) доближи връх през третото тримесечие на 2018 година, т.е. през летния ваканционен интервал, когато размерът на употребените мобилни данни в чужбина надвиши този от интервала преди премахването на разноските за роуминг на дребно цели 12 пъти. През същия интервал размерът на телефонните позвънявания в роуминг е бил съвсем три пъти по-голям. При пазара на едро внезапното понижаване на пределните цени способства за в допълнение понижаване на цените на роуминга на едро, което на собствен ред разреши на доставчиците на роуминг да понесат премахването на цените за роуминг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР