Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3,3 %

...
Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3,3 %
Коментари Харесай

Растеж в икономиките в Централна и Източна Европа, спад - в Германия и Италия

Европейската комисия предвижда напредък на българската стопанска система от 3,3 % тази година и 3,4 на 100 следващата година. Това се показва в лятната прогноза за стопанската система и инфлацията в Европейски Съюз и еврозоната, показана през днешния ден в Брюксел. Забелязват сеположителни стопански трендове в Централна и Източна Европа и спад в страни като Германия и Италия.

Още за прогнозите за България и целия Европейски съюз, вижте от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.


Европейската комисия предвижда инфлацията у нас през тази година да бъде 2,4% и 1,7 на 100 следващата година. Забелязват се позитивни трендове в приходите, които водят динамичност в потреблението. А постоянните облаги и оптимистичните упования за стопанската система могат да подтикват вложенията. Еврокомисията отбелязва пренасочване на износа към дестинации отвън Европейски Съюз през първите четири месеца на годината, което може да докара откриването на нови експортни пазари за България.

Европейката комисия регистрира продължаваш напредък на европейската стопанска система като цяло на фона на сложен световен подтекст.
Пиер Московиси - еврокомисар по стопанска система и финанси: Очаква се закъснение на темпото на икономическия напредък във втората половина на годината. Това се дължи на цикълът надолу в международната стопанска система, който към момента не е стигнал най-ниската си точка. Перспективите в международната търговия са помрачени от политиката на протекционизъм и конфликът сред Съединените щати и Китай.
Според Брюксел икономическият напредък е постоянен в Централна и Източна Европа, Малта и Ирландия, до момента в който в Германия и Италия се вижда спад.

По отношение на вътрешния пазар излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз без договорка продължава да бъде главен източник на риск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР