Европейската комисия призовава България да подобри правилата си относно замърсяването,

...
Европейската комисия призовава България да подобри правилата си относно замърсяването,
Коментари Харесай

EК: България да промени правилата си за промишлено замърсяване

Европейската комисия приканва България да усъвършенства разпоредбите си по отношение на замърсяването, произлизащо от промишлени действия. Според Комисията България не е внедрила вярно всички детайли на Директивата за промишлените излъчвания (Директива 2010/75 / ЕС) в националното законодателство.

Брюксел напомня, че промишлените действия оказват доста влияние върху околната среда и директивата дефинира разпоредбите, които оказват помощ за попречване или понижаване на излъчванията във въздуха, водата и почвата и предотвратяването на образуването на боклуци. България ще има два месеца да отговори и да предприеме нужните ограничения, в противоположен случай Комисията може да отнесе случая до Съда.

Еврокомисията прикани страната ни да усъвършенства националните правила за въздействието върху околната среда на обществени и частни планове. През март 2019 година Брюксел изпрати уведомително писмо на София, че не е транспонирана вярно Директивата за оценка на въздействието върху околната среда. Директивата изисква да се включват резултатите от други съществуващи оценки в отчета за оценка на въздействието, което България не подсигурява. Страната има два месеца да отговори и да предприеме нужните ограничения, в противоположен случай Комисията може да реши да сезира Съда.

Еврокомисията прикани България, Германия, Полша и Португалия да вярното транспониране на разпоредбите на Европейски Съюз за битка с тероризма. Директивата за битка с тероризма е основен детайл от Програмата за битка с тероризма на Европейски Съюз и включва разпореждания, които криминализират и глобяват закононарушения, свързани с тероризма, като пътешестване в чужбина за осъществяване на терористично закононарушение, връщане или пътешестване в границите на Европейски Съюз за такива действия, образование за терористични цели и финансиране на тероризма. Освен това разпоредбите на Европейски Съюз дефинират специфични разпореждания за жертвите на тероризъм, с цел да се подсигурява, че те имат достъп до надеждна информация, както и до професионални и профилирани услуги за поддръжка, директно след нахлуване и толкоз дълго, колкото е належащо. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното законодателство до 8 септември 2018 година България, Германия, Полша и Португалия разполагат с два месеца, с цел да отговорят на причините, изложени от Комисията. В противоположен случай Комисията може да реши да изпрати стимулирано мнение.

Комисията приканва Белгия и още 17 страни да ползват разнообразни разпореждания на Регламент 1143/2014 по отношение на попречване и ръководство на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове. Европейският екологичен контракт и Европейската тактика за биологичното многообразие за 2030 година акцентират значимостта на Европейски Съюз да спре загубата на биологично многообразие посредством опазване на естествените ни обекти и възобновяване на повредените екосистеми до положително екологично положение. Инвазивните непознати типове са растения и животни, които вследствие на човешка интервенция се откриват в региони отвън техния натурален ареал, разпространявайки се бързо и отвън конкуренцията на локалните типове, със съществени екологични и стопански последствия. Всичките 18 страни членки не са съумели да изготвят, приложат и оповестят на Комисията проект за деяние (или набор от проекти за действие) за справяне с най-важните пътища на несъзнателно въвеждане и разпространяване на инвазивни непознати типове, загрижени за Европейски Съюз.

Комисията изпрати публично уведомително писмо до България, в което да обърне внимание на данъчното отнасяне на облагаемите дъщерни сдружения. Данъчното облагане на такива компании се изисква според Директива (ЕС) 2016/1164. Правилата разрешават на страната членка, в която се намира предприятието майка, да полза освен облагите на това сдружение майка, само че и облагите на нейните дъщерни сдружения, които не заплащат задоволително корпоративен налог (или нямат данък) в тяхната пълномощия по престояване. Настоящото законодателство, транспониращо тази инструкция в България, включва непозволено освобождение за дъщерни сдружения (известни също като следени задгранични компании), които са обект на " различни форми на данъчно облагане “. Подобно освобождение не е позволено от директивата. Поради това Комисията смята, че непозволеното освобождение на дъщерни сдружения, които са обект на " различни форми на данъчно облагане “, съставлява нарушаване на Директивата за отбягване на налози. България разполага с два месеца за премахване на откритите от Комисията дефекти, след което Комисията може да реши да изпрати стимулирано мнение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР