Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през

...
Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през
Коментари Харесай

ЕК даде насоки как да се предпазим от COVID-19 през зимата

Европейската комисия одобри тактика за стабилно ръководство на пандемията през идващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса заради характерни условия, като да вземем за пример събирания на закрито. В тактиката се предлага да продължим да бъдем бдителни и внимателни през зимния интервал и през 2021 година, когато ще разполагаме с безвредни и ефикасни ваксини. След това Комисията ще даде спомагателни насоки за постепенна и координирана анулация на противоепидемичните ограничения.

Изключително значимо е Европейски Съюз да работи координирано, с цел да се обезпечи изясненост за жителите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината. При всяко облекчение на ограниченията би трябвало да се вземат поради епидемиологичната конюнктура и съществуването на задоволителен потенциал за тестване, следене на контактите и лекуване на пациентите.

Препоръчителни ограничения за надзор

Стратегията за предотвратяване от COVID-19 през зимата съдържа рекомендации за преодоляване на пандемията, до момента в който имунизациите станат необятно налични. Основните акценти в нея са:

- Физическото разграничаване и ограничението на обществените контакти са извънредно значими за зимните месеци, в това число през ваканционния интервал. Мерките следва да бъдат съобразени с локалната епидемиологична конюнктура, с цел да се ограничи тяхното обществено и икономическо влияние и да бъдат по-добре одобрявани от хората.

- Тестването и следенето на контактите са доста значими за откриването на огнища и спирането на разпространяването. Повечето страни членки към този момент разполагат с национални приложения за следене на контакти, а европейският портал за оперативна съгласуемост на националните сървъри (EFGS) дава опция за трансгранично следене.

- За да се обезпечи безвредно пътешестване , е значимо да се работи координирано във връзка с възможното увеличение на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура би трябвало да бъде готова и хората да бъдат ясно осведомени за изискванията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, в случай че епидемиологичната конюнктура в страната на тръгване е по-лоша от дестинацията на пътешестване.

- Капацитет и личен състав в здравната система : Необходимо е здравните заведения да приложат проекти за непрекъснатост на активността, с цел да може огнищата на COVID-19 да бъдат ръководени без да се лимитира достъпът до лекуване на други болести. Недостигът на здравно съоръжение може да бъде решен посредством взаимното възлагане на публични поръчки.

- Умората от пандемията и проблемите с психологичното здраве са естествено събитие в актуалната обстановка. Държавите членки би трябвало да следват насоките на Европейския район на Световната здравна организация за активизиране на социална поддръжка за справяне с умората от пандемията. Следва да се подобрят опциите за приемане на психосоциална поддръжка.

- Национални тактики за имунизиране - Комисията е подготвена да поддържа при нужда страните членки при въвеждането на имунизациите в сходство с техните проекти за подготовка и осъществяване на имунизация. Възприемането на общ метод на Европейски Съюз към документите за имунизация би подобрило дейностите на здравните управляващи в страните членки и доверието на жителите в акцията по имунизиране.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: „ В Европа на всеки 17 секунди човек умира заради COVID-19. Макар че се следи стабилизиране на ситуацията, то остава внимателно. Както всичко останало тази година, празненствата в края на годината ще бъдат разнообразни. Не можем да излагаме на риск напъните, положени от всички нас през последните седмици и месеци. Тази година спасяването на човешки живот е по-важно от празненствата. Но изгледите за скорошно утвърждение на имунизациите пораждат вяра. Сега всички страни членки би трябвало да бъдат подготвени да стартират акции за имунизиране и да вкарат имунизациите допустимо най-бързо, откакто бъде налична безвредна и ефикасна ваксина. “

Днешната тактика се основава на предходни рекомендации, като да вземем за пример европейската пътна карта от април по отношение на деликатното и последователно повдигане на противоепидемичните ограничения, известието от юли по отношение на готовността в кратковременен проект и известието от октомври по отношение на спомагателните ограничения в отговор на COVID-19. Първата вълна от пандемията в Европа беше сполучливо овладяна посредством строги ограничения, само че прекомерно бързото им намаляване през лятото докара до втора вълна през есента.

Докато няма безвредна и ефикасна ваксина и огромна част от популацията не е ваксинирана, страните членки би трябвало да продължат координираните старания за намаляване на пандемията, както прикани Европейският съвет. В началото на 2021 година ще бъдат показани спомагателни рекомендации за създаване на всеобхватна рамка за надзор на COVID-19 въз основа на насъбраните до момента познания и опит и на последните насоки от научните среди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР