Европейската комисия прие пакет от инициативи за модернизиране на правосъдните

...
Европейската комисия прие пакет от инициативи за модернизиране на правосъдните
Коментари Харесай

ЕК прие пакет за модернизиране на правосъдните системи на ЕС

Европейската комисия одобри пакет от начинания за модернизиране на правосъдните системи на Европейски Съюз. Двата съществени стълба на новия пакет са известието по отношение на цифровизацията на правораздаването в Европейски Съюз и новата европейска тактика за правосъдно образование. Този инструментариум в региона на цифровото правораздаване има за цел да поддържа напъните на страните членки за по-нататъшно пригаждане на националните им правосъдни системи към цифровата епоха и за възстановяване на трансграничното правосъдно съдействие сред способените органи в Европейски Съюз.

Чрез европейското правосъдно образование Комисията дава опция на съдиите, прокурорите и други експерти в региона на правораздаването да се приготвят за провокациите на 21-ви век, като да вземем за пример цифровизацията. Освен това то има за цел да се утвърди обща европейска правосъдна просвета, учредена на върховенството на закона, главните права и взаимното доверие.

Пандемията от COVID-19 изведе на напред във времето нуждата от ускорение на цифровизацията на правораздаването. Стана ясно, че предприятията и жителите би трябвало да имат достъп до правораздаване и онлайн, от своя преносим компютър вкъщи. Днешното известие по отношение на цифровизацията на правораздаването в Европейски Съюз показва инструментариум за поощряване на потреблението на цифрови принадлежности от страните членки в сходство с правилата на пропорция и субсидиарност. Ето четири от показаните принадлежности:

- Утвърждаване на цифровите технологии като избор по дифолт при трансграничното правосъдно съдействие: Днес доста правосъдни производства, в това число тези, които надвишават националните граници, към момента се водят на книжен притежател и по пощата. Европейската комисия ще работи по законодателно предложение за цифровизиране на процедурите за трансгранично правосъдно съдействие по цивилен, търговски и наказателни каузи. Предвижда се законодателният акт да бъде признат в края на 2021 година

- Борба с трансграничната престъпност: Деловодната система на Евроюст, която разрешава на Агенцията да прави кръстосана инспекция на разнообразни случаи за съгласуване на битката на Европейски Съюз против тежката трансгранична престъпност, в това число тероризма, би трябвало да бъде обновена. Освен това с промените в мандата на Европол ще се вкара връзка за отбелязване на наличието/липсата на съвпадане сред Европейската прокуратура и Европол. Благодарение на тези „ връзки за отбелязване на наличието/липсата на съвпадане “ сред деловодните системи Евроюст, Европол и Европейската прокуратура ще бъдат осведомени с настоящите следствия и наказателни преследвания. През 2021 година Комисията също по този начин ще показа законодателни начинания за дигитален продан на информация по отношение на случаи на трансграничен тероризъм и за основаването на платформа за съдействие на взаимните екипи за следствие.

- По-добър достъп до информация: Електронните бази данни са лесни за информация, свеждат до най-малко разноските за потребителите и са устойчиви на рецесии. Поради това страните членки следва да се стремят да цифровизират своите регистри и да работят за взаимното им свързване.

- IT принадлежности за трансгранично съдействие: Проектът e-CODEX (комуникация в региона на електронното правораздаване чрез онлайн продан на данни) е главният инструмент за несъмнено трансгранично съдействие по цивилен, търговски и наказателни производства. Към днешна дата единствено някои страни членки употребяват e-CODEX. С приемането на днешното законодателно предложение Комисията има за цел да трансформира e-CODEX в златен стандарт за сигурна цифрова връзка при трансгранични правосъдни производства във всички страни членки. От 1 юли 2023 година Комисията поверява тази система на Агенцията eu-LISA. Друг дигитален инструмент е eEDES (система за дигитален продан на електронни доказателства), която някои страни членки употребяват за бърз и сигурен продан на европейски заповеди за следствие, претенции за правна взаимопомощ и свързани с тях доказателства в дигитален формат вместо по пощата. С признатото законодателно предложение Комисията предизвиква всички страни членки да се свържат с eEDES. Тези IT принадлежности ще модернизират правосъдните системи на Европейски Съюз и ще генерират същинска европейска добавена стойност.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за полезностите и прозрачността, съобщи: Правосъдните системи би трябвало да бъдат в крайник с цифровата промяна и да дават отговор на упованията на жителите. Тъй като националните съдилища са и съдилища на Европейски Съюз, ние уверено поддържаме този нов метод към цифровизацията на правосъдните системи. Цифровизацията ще усъвършенства достъпа до правораздаване, съдействието в пространството на независимост, сигурност и правораздаване на Европейски Съюз и действието на вътрешния пазар.

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правораздаването, съобщи: Съдиите, юристите, прокурорите - всички, които работят в региона на правораздаването, би трябвало да бъдат на висотата на провокациите на 21-ви век. Сред тези провокации е напълно новата област на изкуствения разсъдък, която би трябвало да проучим при цялостно ценене на главните права. Текущата рецесия, обвързвана с COVID-19, е съществено увещание за нуждата от бърза цифровизация на правораздаването. Уверен съм, че признатият пакет ще разреши на жителите и предприятията на всички места в Съюза да имат елементарен достъп до правораздаване освен офлайн, само че и онлайн.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР