Европейската комисия преразглежда позицията на газа в неговата устойчива финансова

...
Европейската комисия преразглежда позицията на газа в неговата устойчива финансова
Коментари Харесай

ЕС обмисля разширяване на ролята на природния газ в енергийния преход и електропотреблението

Европейската комисия преразглежда позицията на газа в неговата устойчива финансова таксономия, като признава ролята на изкопаемите горива при поддържането на енергийната система по време на пиковото търсене на електрическа енергия. Тази позиция се вижда в изминал документ, забелязан от EURACTIV.

В момента изпълнителната власт на Европейски Съюз изготвя устав за стабилно финансиране, като изготвя цялостен набор от критерии, определящи какво може да се смята за „ зелена “ инвестиция в Европейския съюз.

Проектите за правила - или „ делегираните актове “ на жаргона на Европейски Съюз - са основна част от проектите за включване на частните финанси при прекосяването на Европа към беземисионна стопанска система и попречване на екологичното пране на вложения от компании, които основават подправени екологични внушения.

Въпреки това, екологични групи показаха угриженост, че изтеклото предложение за разширение на обсега на изкопаемите газове в таксономията може сама по себе си да се трансформира в екологично пране на вложения.

„ Отзивите на заинтригуваните страни подчертаха, че производството на електрическа енергия, работеща с газ, играе значима роля за гарантиране на надеждността на електрозахранването, като компенсира интервали на ниско произвеждане посредством от време на време генериране на възобновима сила (вятърна, слънчева) и способства за стабилността на мрежата “, се споделя в черновата на документа.

За да удостовери това, планът на текста предлага две благоприятни условия:

- Първият признава ролята на „ газообразни и течни горива “ при обезпечаването на аварийна роля за производството на електрическа енергия, при изискване че „ директните излъчвания на парникови газове от активността са по-ниски от 244gCO2e / kWh “ или излъчванията от виталния цикъл са „ по-ниски от 820 kgCO2e на kW от чист конфигуриран потенциал. "

- - Втората е да се сътвори нова категория, признаваща „ ролята на газовото произвеждане на електрическа енергия “ за стабилността на мрежата, при изискване че „ активността е обвързвана с излъчвания на парникови газове през виталния цикъл, които са по-ниски от 820 kgCO2e на kW чиста конфигурирана мощ на година. "

„ Може да се одобри, че газова централа, употребена особено за поддържане на надеждността на електроснабдяването, като способства за стабилността на мрежата, ще работи 2000 часа годишно или по-малко “, се споделя в плана на текст.

Това би разрешило на газовите централи, които работят по-малко от 2000 часа годишно, да се впишат в категория „ преход “ в таксономията на устойчивите финанси, защото те биха „ подсигурили надеждността на електроснабдяването “, до момента в който работните им часове в последна сметка спаднат до нула до 2050 година

Като общо предписание Европейската комисия в никакъв случай не разяснява изтекли документи. Еврогаз, комерсиално съдружие, също отхвърли да разяснява съответно приключването, само че направи общ коментар в поддръжка на препоръчаната от Комисията дефиниция.

„ Газовите горива би трябвало да бъдат приети за способността им да подтикват прехода през идващите години, в това число като поддръжка за увеличение на размера на от време на време възобновима сила “, сподели Лора Босети, политически консултант в Eurogas. „ Това може да бъде отразено в делегирания акт посредством определяне на критерии за такива стимулиращи и преходни действия, които могат да бъдат класифицирани като устойчиви действия. Тъй като газовият бранш се декарбонизира, тези действия ще преминат оттатък „ прехода “ и това ще способства за опцията дейностите непосредствено да допринесат за намаляване на изменението на климата “, сподели тя пред изданието.

Но зелените деятели споделят, че смяната няма нищо общо с възобновимите енергийни източници или постоянното електрозахранване. „ Това е малка врата, с която се отбелязва газът от изкопаеми източници като„ зелен “, сподели Лука Бонакорси от зелената неправителствена организация„ Транспорт и околна среда “(T&E). „ Някои ранни оценки демонстрират, че повече от половината европейски газ може да се промъкне през тази законова междина, в която да потънат средствата, предопределени да поддържат зеления преход. “ „ Това е най-лошият вид за преструване на зелени начинания, “ сподели той.

Европейската комисия зае двусмислена позиция във връзка с газа. Макар да упорства, че изкопаемите газове би трябвало да бъдат понижени до нула до 2050 година, шефът на Европейски Съюз по климата Франс Тимерманс съобщи, че синьото гориво ще продължи да играе основна роля за заменяне на въглищата в производството на електрическа енергия и създаване на атомна инфраструктура с минимум разноски.

Досега обаче газът остава отвън зелената финансова таксономия заради въглеродните излъчвания, свързани с изгарянето на горивото. Това провокира звук измежду група от 10 държави-членки на Европейски Съюз, която заплаши да наложи несъгласие върху правилника на Зелената таксономия на Комисията, изпращайки изпълнителния шеф на Европейски Съюз назад към чертожната дъска.

Сега критиците настояват, че Комисията отива прекомерно надалеч в своите отстъпки на прогазовите държави-членки на Европейски Съюз.

Правителствата на Австрия, Дания, Ирландия, Люксембург и Испания пишат на Комисията, изразявайки угриженост по отношение на „ предложенията, идващи от разнообразни държави-членки “ за увеличение на прага за природния газ и призовавайки изпълнителната власт на Европейски Съюз да заобикаля изкопаемите горива отвън таксономията.

„ Приветстваме напъните, положени в интерес на научно аргументиран делегиран акт, който отразява действителния принос на всяка технология и бранш за енергийния преход и постигането на безпристрастен във връзка с климата Европейски Съюз най-късно до 2050 година “, се споделя в писмото.

По този метод таксономията не би трябвало да подтиква всевъзможни нови вложения в инфраструктура за изкопаеми горива, които да доведат до „ заключване “ на въглеродни интензивни активи “, продължава той.

Комисията „ се провира в газовото лоби “, сподели природозащитната група WWF, като уточни, че сигурността на доставките на електрическа енергия към този момент се преглежда в политиката на Европейски Съюз от по този начин наречените „ механизми за потенциал “.

С обновените критерии съвсем половината от всички газови електроцентрали в Европейски Съюз биха могли да бъдат обозначени като „ преходна активност “, декларират от WWF, базирайки се на данни на Европейската организация по околна среда за газови турбини и мотори през 2019 година

„ Това предложение в последната минута е скандално противоположно на климатичните науки и би унищожило доверието в цялата таксономия на Европейски Съюз “, сподели Себастиен Годино, икономист от офиса на WWF в Европейски Съюз. „ Освен че дезактивира таксономията, тъкмо това предложение е в цялостно несъгласие с упоритостите на президента Фон дер Лайен за Европейската зелена договорка и по-високите климатични цели на Европейски Съюз и би дискредитирало световното водачество на Европейски Съюз в региона на климата “, сподели Годино.

Критиците също по този начин предизвестяват, че смяната може да отслаби доверието в Европейски Съюз на световна сцена директно след визитата на американския делегат за климата Джон Кери в Брюксел и до момента в който Англия изготвя лична таксономия.

„ Репутацията на Зелената договорка е заложена “, сподели Кейт Левик, началник на програмата за стабилно финансиране в E3G, мозъчен концерн за климата. „ Ако Европейски Съюз се отдалечи от потреблението на науката, с цел да дефинира какви вложения са зелени, тогава светът ще би трябвало да се обърне към други интернационалните водачи - в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство - да водят пътя на икономическия преход към реализиране на задачите на Парижко съглашение доникъде на века ”, сподели Левик.

„ Размиването на етикетите би подкопало успеваемостта на таксономията като компас за вложителите и рискува да заключи скъпи частни финанси във високорискови решения, които са нездравословни за климата “, добави Лиза Фишер, началник на програмата за енергийна инфраструктура в E3G.

Предложението на Европейска комисия може да прочетете на британски .
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР