Европейската комисия представи общовалидни за всички държави-членки на ЕС насоки

...
Европейската комисия представи общовалидни за всички държави-членки на ЕС насоки
Коментари Харесай

ЕК обяви единни насоки за ограниченията по границите

Европейската комисия показа общовалидни за всички държави-членки на Европейски Съюз насоки за работата на граничарите в изискванията на ограниченията, въведени за секване на епидемията от COVID-19, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ограниченията за несъществените пътувания до Европейски Съюз се ползват за непознати жители, които не живеят в Европейски Съюз и които имат съответните проявления на заболяването, или са били изложени на заплаха от заразяване, и по този начин основават опасност за публичното здраве. Всяко решение за отвод за пропускане през границата би трябвало да бъде пропорционално и недискриминационно. За да дефинират дали пасажерът съставлява опасност, граничарите следва да се водят от насоките на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите, се споделя в рекомендациите.

Гражданите на всички страни от Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, както и чужденци с право на дълготрайно престояване, не подлежат на краткотрайните ограничавания за пътешестване, когато се връщат вкъщи, уточнят категорично от Брюксел и показват още, че гражданите на Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана би трябвало да се възприемат като жители на Европейски Съюз в този случай. Някои служащи от страни отвън Европейски Съюз също са освободени от рестриктивните мерки, да вземем за пример здравни чиновници, погранични служащи и сезонни селскостопански служащи.

Пътниците, на които е позволено влизане в Европейски Съюз, би трябвало да бъдат проверявани за правота на документите за пътешестване, гласи друга директива. Граничарите би трябвало да вършат непрекъснати инспекции в Шенгенската осведомителна система за отбрана от вероятни терористични закани или трансгранична престъпност. Паспортите на жители отвън Европейски Съюз би трябвало да бъдат подпечатвани.

Граничарите следва да се обръщат неотложно към здравните служби, когато се натъкнат на подозрителен пасажер. Когато опциите на граничните служби понижават, може да се даде преимущество при обработката на влизащите пасажери.

Държавите в Европейски Съюз би трябвало да улеснят директното прекосяване на границите на всички европейци и членовете на техните фамилии, без значение от тяхното поданство, както и на чужденци, които имат позволение за престояване. Гражданите на Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция би трябвало да бъдат пропускани по същия метод, когато пътуват към родината си.

Консулствата на страните в Европейски Съюз да останат отворени и да обезпечават минимална обработка на заявки от пасажери, освободени от краткотрайните ограничавания поради епидемията, предлагат също по този начин от Европейска комисия. Чужденците в Европейски Съюз, чиито позволения за престой изтичат, не би трябвало да бъдат наказвани. Държавите в Европейски Съюз имат право да удължат периода на изтичащите визи на тези чужденци, които са в Шенгенското пространство. Удължаване се позволява за период до 90 дни за всеки 180 дни.

Държавите да издадат дълготрайни визи или позволение за краткотрайно престояване на притежателите на краткосрочни визи, в случай че са принудени да останат в Европейски Съюз по-дълго, а също и да не постановат санкции на чужденци, които не могат да изоставен в точния момент поради рестриктивните мерки за пътешестване, поучават още от Брюксел. Просрочията на престоя поради епидемията не би трябвало да се вземат поради при обработката на бъдещи заявки за виза, предлага комисията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР