Европейската комисия представи днес втория си годишен доклад за състоянието

...
Европейската комисия представи днес втория си годишен доклад за състоянието
Коментари Харесай

ЕК посочи два големи проблема в България: Отчетността на Гешев и прозрачността на медиите

Европейската комисия показа през днешния ден втория си годишен отчет за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз.
За България комисията отбелязва, че управляващите са приели проект за деяние по досегашните рекомендации. Запазват се провокациите пред правосъдната промяна, в това число във връзка с отчетността на основния прокурор и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС), се показва в предисловието на отчета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се, че от първия отчет предходната есен България е изготвила нов закон за отговорността на основния прокурор и неговите заместници, само че той е бил отритнат от Конституционния съд. Допълва се, че измененията във Висш съдебен съвет са били обвързани с неприети промени в Конституцията. Посочва се, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет продължава да работи с изтекли от април предходната година пълномощия. Повишенията на съдии се правят отвън елементарната процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правораздаването, до момента в който успеваемостта на административното правораздаване се покачва, прибавя Европейска комисия.

Отбелязва се, че нашата страна е приела нова тактика за битка с корупцията до 2027 година, както и че остават обилни провокации пред успеваемостта на ограниченията, свързани с честността на служителите, лобирането и отбраната на източниците на сигнали за нарушавания. Въпреки подхванатите ограничения, окончателните присъди за корупция на високо ниво остават малко, сочи оценката на комисията. Европейска комисия продължава да се тревожи от неналичието на бистрота на собствеността на медиите у нас и регистрира, че изискванията за работа на българските публицисти не са се подобрили в последните 10 месеца. Комисията отбелязва, че измененията в законодателството през преходни и заключителни разпореждания съставлява заобикаляне на условията за оценка на въздействието от въвежданите правни промени.

В наличието на раздела за България се показва, че доверието в самостоятелното българско правораздаване понижава, като съгласно 31 на 100 от " необятната общност " правораздаването е " заслужено или доста положително ". Липсата на правосъден контрол върху прокурорските решения да не се предприеме следствие (по данни за закононарушения - бел. кор.) буди безпокойствие, декларира Европейска комисия. Цитирани са данни, съгласно които представители на бизнеса правят оценка нивото на корупция измежду българските служители като високо. Отчита се спад с 20 на 100 в броя на инспекциите, осъществени от КПКОНПИ по отношение на 2019 година. Миналата година бяха издадени 33 решения на Върховния касационен съд по каузи за корупция, в 19 случая решенията бяха доказани, в осем случая бяха анулирани и върнати за ново разглеждане, по четири каузи решенията бяха променени и по две от тях наказателното произвеждане беше обновено. ОЛАФ предложи възобновяване на близо шест милиона евро след хипотетична корист с власт в българско министерство. Предстои да бъдат открити трайни резултати с дефинитивни присъди по каузи за корупция на високо ниво, добавя комисията.

Според Европейска комисия са лимитирани доказателствата за успеваемост на ограниченията за честност на държавните и общинските чиновници. Закони има, само че няма доказателства за тяхното използване, се показва в отчета. Допълва се, че няма данни чиновниците в правосъдната система да са подлагани на образование за битка с корупцията. Липсата на законови правила за заслужено и транспарантно систематизиране на държавния бюджет за медийна реклама все по този начин буди безпокойствие. Прозрачността в този случай остава проблем, прибавя комисията. В някои случаи наподобява, че по отношение на представителите на гражданското общество е оказван напън посредством клюки и заплашване, се отбелязва в отчета.

Европейската комисия разгласява отчета си за целия Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона със известие, в което се разказва обстановката в Европейски Съюз като цяло, и със специфична глава за всяка страна членка. В отчета за 2021 година се преглеждат новите събития от предишния септември насам, като се задълбочава оценката на проблемите, посочени в предходния отчет, и се взема поради въздействието на пандемията от COVID-19. Като цяло отчетът демонстрира доста позитивни промени в страните членки, в това число по отношение на подхванатите ограничения в отговор на провокациите, посочени в отчета за 2020 година Въпреки това не престават да съществуват опасения, а в някои страни членки те се ускориха, да вземем за пример що се отнася до независимостта на правосъдната власт и ситуацията на медиит е. В отчета също по този начин се акцентира мощната резистентност на националните системи по време на пандемията от COVID-19. Тази пандемия също по този начин сподели смисъла на способността за поддържане на система на причинност и взаимоограничаване, която утвърждава върховенството на закона.

Годишният Доклад по отношение на върховенството на закона е резултат от стеснен разговор с националните органи и заинтригуваните страни и обгръща всички страни членки по справедлив и неутрален метод, като включва проучване на едни и същи въпроси. Качествената оценка, осъществена от Комисията, слага акцента върху значими развития след приемането на първия годишен Доклад по отношение на върховенството на закона и обезпечава координиран метод посредством използване на една и съща методика към всички страни членки, като в това време регистрира по симетричен метод събитията. Обхватът и методиката на Доклада за 2021 година са същите като при първия годишен Доклад по отношение на върховенството на закона, признат през септември 2020 година

Докладът е централен за механизма за върховенството на закона. Механизмът е годишен цикъл за поощряване на върховенството на закона и за попречване на появяването на нови или задълбочаването на съществуващи проблеми в тази област. Целта е да се сложи акцент върху подобряването на разбирането и осведомеността по въпроси и значими събития, както и да бъдат открити провокациите в региона на върховенството на закона и да се помогне на страните членки да намерят решения със съдействието на Комисията и другите страни членки. Той също по този начин разрешава на страните членки да обменят най-хубави практики, да разискват между тях и да се учат една от друга.

Целта на механизма е превантивна. Той е друг от другите детайли от инструментариума на Европейски Съюз в региона на върховенството на закона и добавя, само че не заменя учредените на Договорите механизми, посредством които Европейски Съюз реагира на по-сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в страните членки. Тези принадлежности включват производствата за определяне на нарушавания и процедурата за отбрана на основополагащите полезности на Съюза по член 7 от Договора за Европейския съюз. Съществува и тясна връзка с политиките на Европейски Съюз за реализиране на икономическо възобновяване: мощни правосъдни системи, постоянна уредба за битка с корупцията и ясна и поредна система на законотворчество, отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз и резистентен напредък. Това е главен мотор за работата на инструментите на Европейски Съюз, които предизвикват структурните промени в страните членки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР