Европейската комисия предприема окончателни стъпки за пълното прекратяване на Механизма

...
Европейската комисия предприема окончателни стъпки за пълното прекратяване на Механизма
Коментари Харесай

Политико: ЕК предприема стъпки за пълно прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България

Европейската комисия подхваща дефинитивни стъпки за цялостното преустановяване на Механизма за съдействие и инспекция по отношение на България и Румъния, това оповестява " Политико ", като се базира на част от отчетите по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, които се чака да бъдат оповестени по-късно през днешния ден. Припомня се, че той е основан през 2007 година, с цел да регистрира напредъка на България и Румъния във връзка с правосъдните промени, битката с корупцията и особено за България, битката с проведената престъпност.

Продължаващият мониторинг е една от спънките по пътя на България към Шенгенското пространство. За влизането ни са 25 от общо 27 страни членки на Европейски Съюз. Против са само Нидерландия и Австрия. Нидерландия даже изиска специфичен отчет по мониторинговия механизъм за страната ни, само че от Комисията отхвърлиха, като акцентираха, че отчетите са прекъснати през 2019 година, оповестява БНР.

Колкото до частта за страната ни в проектодоклада на Комисията за господство на закона, също представен от " Политико ", се споделя, че към момента няма задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта. Продължава да буди безпокойствие методът, по който се образува Висшият правосъден съвет, има и риск от политическо въздействие върху действието на Инспектората към него. Бави се и назначението на редица самостоятелни органи.

В отчета се отбелязва още, че България е измежду страните-членки с доста висок риск от централизация на медийната благосъстоятелност, както и че не престават полемиките за гарантиране на ефикасното използване на отговорности, свързани със собствеността върху медиите. Продължава да буди и безпокойствие неналичието на ясна законодателна рамка, която да подсигурява бистрота при разпределението на държавните реклами.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР