Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ от

...
Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ от
Коментари Харесай

ФТ: Таванът на цената на газа звучи като анекдот

Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ от 275 евро за мегаватчас, само че срещна рецензии. Някои от страните от блока считат, че сумата е прекомерно висока, а други се притесняват от интервенция в пазара. Това се споделя в разбор на „ Файненшъл таймс “.
Еврокомисар Кадри Симсон
Европейски Съюз планираше да ограничи цените на природния газ, с цел да избегне нова вълна от повишаване на силата, както се случи през лятото. Планът обаче е подложен на рецензии. Според съперниците на мярката е малко евентуално тя да бъде приложена.

Във вторник Европейската комисия предложи да се вкара предел за цените на едро на природния газ, който да бъде стеснен до 275 евро за мегаватчас. Този таван обаче ще се ползва единствено в случай че цените останат над това равнище в продължение на две седмици и 10 дни с повече от 58 евро на мегаватчас над междинната цена на втечнения природен газ.

„ Това не е панацея “, съобщи европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, обявявайки препоръчаните ограничения във вторник. „ Но това ни дава мощен инструмент, който можем да използваме при потребност “, добави тя.

Критиците обаче настояват, че проектът е съвсем ненужен.

Цените на газа на едро доближиха рекордно високи стойности от над 300 евро за мегаватчас през лятото, когато Русия спря най-големия си газопровод към Западна Европа и Германия – „ Северен поток–1 “. По отношение на петрола това е повече от 500 $ за барел. Но даже и тогава таванът на цените не влезе в действие, защото цените надвишиха 275 евро за мегаватчас за към една седмица.

„ Това е непотвърдена информация... Това предложение няма да бъде от изгода за никого, даже в случай че зародят изключителните условия, с които се сблъскахме през август. Това не е ограничаване “, споделя Симоне Таляпетра, старши откривател в брюкселския мозъчен концерн Bruegel.

„ Това съществено подкопава доверието в Европейската комисия и поражда подозрения по отношение на способността й да се оправи с енергийната рецесия “, сподели още той.

Дипломатите от Европейски Съюз, които поддържаха въвеждането на горна граница на цените, обявиха пред „ Файненшъл таймс “, че тя е прекомерно висока за техните държавни управления и те няма да я одобряват. Един почитан европейски посланик съобщи, че в случай че бъде въведена горна граница над 250 евро за мегаватчас, „ това ще бъде просто още един метод да се убие концепцията за ценови таван “.

Най-малко 15 страни - членки на Европейски Съюз, в това число Испания и Гърция, желаеха от Комисията да наложи ценови ограничавания. Те се надяваха, че това ще понижи цените за потребителите през зимата и ще предотврати публични безредици.

Германия, Нидерландия и Дания бяха измежду страните, които сложиха под въпрос сигурността на пазарните интервенции. Те настояват, че намаляването на цените ще усили потреблението на газ и че търговците ще стартират да продават газ на други страни.

Ако таванът на цените влезе в действие, Брюксел ще изиска от страните от Европейски Съюз да уведомят Европейската комисия за ограниченията, които ще предотвратят увеличението на потреблението на сила.

Цените на газа в Европа към момента са високи. Във вторник те бяха към 116 евро за мегаватчас спрямо нормалните разноски от 5 до 35 евро за мегаватчас през последното десетилетие. Но с помощта на топлата есен и дейностите на страните от Европейски Съюз за запълване на подземните резервоари страхът от спиране на електрозахранването през зимата изчезна.

Въпреки това управляващите се притесняват, че конкуренцията ще се ускори напролет, защото ще се наложи още веднъж да се попълнят запасите. И защото Русия може да приключи доставките на газ по тръбопроводите, рекордната цена от август може да се повтори.

„ Всичко би трябвало да е готово за идната година, когато хранилищата ще би трябвало да бъдат запълнени, а обстановката ще бъде сложна, тъй като те ще би трябвало да бъдат запълнени без достъп до газ от Русия “, сподели Симсон.

Тя съобщи, че равнището на рестриктивните мерки може да бъде преразгледано в границите на полемики със страните членки.

Енергийните тържища и търговците също разкритикуваха проектите на Европейски Съюз, като обявиха, че те заплашват финансовата непоклатимост на блока.

Корпорацията Intercontinental Exchange Corporation (IBC), която ръководи европейската газова борса, се опълчва на налагането на каквито и да било ценови тавани, като твърди, че това би нараснало доста облагите и би могло да дестабилизира пазара.

Според Европейската комисия, в случай че регулаторните органи показват угриженост и настояват, че ценовият таван е провокирал забележителен скок в потреблението на газ и по този метод е заплашил финансовите пазари и сигурността на доставките, той може да бъде анулиран още същия ден. А резултатът от рестриктивните мерки ще бъде „ непрекъснато следен “ от някои организации, в това число Европейската централна банка.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще обсъдят предлагането за ценови таван на изключително съвещание, планувано за четвъртък. Малко евентуално е обаче тя да бъде утвърдена преди новата среща на министрите на 19 декември. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР