Европейската комисия предлага забрана на продажбата на ароматизирани продукти за

...
Европейската комисия предлага забрана на продажбата на ароматизирани продукти за
Коментари Харесай

ЕК иска да забрани ароматизирания IQOS

Европейската комисия предлага възбрана на продажбата на ароматизирани артикули за нагряване на тютюн, за понижаване на случаите на рак в Евросъюза.

Изследване на Европейска комисия сочи, че в над 5 страни членки има 10% нарастване на продуктите с нагряване на тютюн. Идеята да се забранят ароматизираните версии следва логиката, че те притеглят повече и по-млади консуматори.

Основен водач на пазара с този вид артикули е Phillip Morris с IQOS.

Glo на British American Tobacco също има наличие на европейския пазар.

Основна теза на тютюневите колоси е, че нагряването на тютюн е по-малко нездравословно от пушенето и че намаляването на заболяванията, провокирани от тютюнев пушек, ще бъде по-успешно, в случай че на сериозните пушачи се предлага по-малко нездравословна опция.

Независими проучвания удостоверяват, че нагряването на тютюна води до по-малко нездравословни субстанции - само че това не го прави безвредно.

Голяма част от каталога на Phillip Morris е с ароматизирани цигари. Всъщност не е ясно по какъв начин възбраната на Европейска комисия ще засегне другите видове " стикове " за нагряване.

" Тъй като 9 от 10 случая на рак на белия дроб са породени от тютюн, желаеме да създадем пушенето колкото се може по-непривлекателно, с цел да защитим здравето на нашите жители и да спасим животи ", изяснява Стела Кириакидес, комисарката за здравето и сигурността на храните.

Ракът е втората най-честа причина за гибел в Европейски Съюз. Всяка година от него умират 1,3 млн. европейци, регистрирани са и 3,5 млн. нови случая. Около 40% от жителите на Съюза ще се сблъскат с рак в някакъв миг от живота си. Всичко това коства към 100 милиарда евро годишно на европейската стопанска система.

Предложението в този момент би трябвало да бъде разисквано от страните членки и Европейския парламент.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР