Европейската комисия предлага създадаването на рамка за нова цифрова форма

...
Европейската комисия предлага създадаването на рамка за нова цифрова форма
Коментари Харесай

ЕК предлага навлизане на дигитално евро - какво означава това?

Европейската комисия предлага създадаването на рамка за нова цифрова форма на еврото, която Европейската централна банка може да емитира в бъдеще, оповестяват международните организации. Идеята на така наречен цифрово евро е да бъде съответно допълнение към парите в брой.

Същевременно с това би трябвало да се подсигурява, че жителите и бизнесът могат да продължат да получават и заплащат с евробанкноти и евромонети на всички места в еврозоната.

Въпреки че 60% от интервюираните в еврозоната желаят да продължат да имат опцията да употребяват пари в брой в случай че желаят, все по-голям брой хора избират да заплащат цифрово като употребяват карти и приложения, издадени от банки и други цифрови и финансови сдружения.
 ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро
ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро " ще увеличи интернационалната роля на еврото "

Европейска комисия предлага два взаимно допълващи се набора от ограничения, с цел да подсигурява, че хората ще разполагат и с двата разновидността за заплащане:
Законодателно предложение по отношение на еврото в брой като законно платежно средство, с цел да се резервира ролята на парите в брой. Законодателно предложение за основаване на правна рамка за вероятно цифрово евро като допълнение към евробанкнотите и евромонетите.
Това би подсигурило, че хората и предприятията имат спомагателен избор — в добавка към предоставяните от частни снабдители благоприятни условия — който им разрешава да заплащат по цифров път с необятно призната, евтина, сигурна и устойчива форма на обществени средства в еврозоната.

Цифровото евро ще подсигурява неприкосновеността на персоналния живот, като никой орган, в това число Европейската централна банка, няма да има достъп до персоналните данни на жителите.

Какво тъкмо е цифровото евро?

За да се приспособи към възходящата цифровизация на стопанската система, Европейската централна банка (ЕЦБ), сходно на доста други централни банки по света, изследва опцията за въвеждане на цифрово евро като допълнение към парите в брой.

Цифровото евро ще даде на потребителите различно европейско платежно решение в допълнение към съществуващите през днешния ден благоприятни условия. Това значи по-голям избор за потребителите и по-силна интернационална роля на еврото.

Подобно на парите в брой през днешния ден, цифровото евро ще бъде налично наред със съществуващите национални и интернационалните частни платежни средства, като да вземем за пример карти или приложения. То ще работи като дигитален портфейл. Хората и предприятията биха могли да заплащат с цифровото евро когато и да е и на всички места в еврозоната.
 Кристалина Георгиева: Икономиката на еврозоната се оказва ненадейно устойчива
Кристалина Георгиева: Икономиката на еврозоната се оказва ненадейно устойчива

Очакваме диалогът да се насочи към това какъв брой дълго ще се запазят високите лихви, разяснява ръководещият шеф на МВФ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР