Европейската комисия предлага на страните от ЕС сделка с Азербайджан

...
Европейската комисия предлага на страните от ЕС сделка с Азербайджан
Коментари Харесай

ЕК предлага газова сделка между ЕС и Азербайджан

Европейската комисия предлага на страните от Европейски Съюз договорка с Азербайджан за увеличение на вноса на природен газ и поддръжка за разширението на тръбопровода, нужен за това.

Това оповестява организация Ройтерс, базирайки се на проектодокумент на комисията.

Проектът на меморандум за съгласие, който се нуждае от утвърждение от участващите държавни управления и към момента може да бъде изменен, е част от напъните на Европейския съюз да понижи зависимостта от съветския газ.

"ЕС и Азербайджан се стремят да поддържат двустранната търговия с природен газ, в това число посредством експорт за Европейския съюз през Южния газов кулоар на минимум 20 милиарда куб. метра газ годишно до 2027 година, в сходство с комерсиалната жизненост и търсенето на пазара “, се показва в документа от 11 юли, с който разполага Ройтерс.

Трансадриатическият водопровод, последният стадий от тръбопроводната мрежа на Южния газов кулоар, предходната година даде повече от 8 милиарда куб. метра азерски газ в европейски страни като Италия.

В плана се споделя, че и двете страни ще насърчат финансирането на разширението на тази мрежа, с цел да се усилят доставките до Европа, като се прибавя, че сходни вложения би трябвало да могат да придвижват нисковъглеродни газове в бъдеще, с цел да се избегнат години на излъчвания, затоплящи планетата.

Увеличаването на доставките също по този начин ще наложи Азербайджан да разшири вътрешното си произвеждане на газ, показва БНР.

Проектът акцентира значимостта на "дългосрочните, предвидими и постоянни контракти " за обезпечаване на сигурност на производителите на газ. Но също по този начин се споделя, че бъдещите газови контракти ще би трябвало да бъдат приведени в сходство с задачите на Европейски Съюз за изменението на климата, което, съгласно Брюксел, ще изисква внезапно понижаване на използването на газ, изключително след 2030 година, показва Ройтерс.

И двете страни би трябвало да усилят дейностите си за ограничение на излъчванията на метан, мощен парников газ, във веригите си за доставки, в това число посредством тласъци за хващане на газ, който другояче би изминал в атмосферата, се споделя още в проектодокумента.

Загрижеността по отношение на по-нататъшните съкращения на доставките на съветски газ се изостри през тази седмица, защото стартира плануваната поддръжка на газопровода "Северен поток 1 ", доставящ съветски газ за Германия.

Редица европейски държавни управления и компании предизвестиха, че Москва може да удължи спирането и след планувания до 21 юли десетдневен интервал за годишна поддръжка на значимия газопровод.

В проектоспоразумението се споделя, че Европейски Съюз и Азербайджан също по този начин ще проучат развиването на междусистемните електрически връзки за поощряване на възобновимата сила и ще обсъдят бъдещата търговия с водород.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР