Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро

...
Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: България е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос

Европейската комисия предлага България да получи към 10 милиона евро помощ поради повдигането на националната възбрана за импорт на зърно от Украйна. Тези пари са незадоволителни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и методите, по които е считана тази пропорция на средствата, сподели министърът на земеделието Явор Гечев, който взе участие в откриването на единадесетия народен събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

„ Смятаме, че България е подценена във връзка с втория пакет от помощи от Европа “, сподели Гечев и напомни, че помощта за страната от първия пакет помощи по отношение на вноса от Украйна, е бил към 16 милиона лв.. Пред публицистите той посочи още, че Министерството на земеделието е предложило 27 продукта за проучване до пети юни, измежду които както слънчогледовото масло, по този начин и сухото мляко и меда, които са били повишени като импорт през предходната година и наклонността продължава.

Министърът разяснява, че въпросът със сухото мляко е значим, тъй като за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 %, само че това не се е отразило на крайната цена в комерсиалните вериги. По думите му стопанската система бързо реагира, когато се качват цените, само че е доста плаха, при тяхното понижаване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата беритба, стоката е над милион тона за три милиарда лв., а жътвата наближава. Министерството на земеделието е посредник в диалозите сред браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио заявяват, че избират да работят с български слънчоглед, и се надявам обстановката да се възстановява, уточни Гечев.

Предстои приемането на обща декларация сред българското и украинското министерство на земеделието, при аномалии на пазара на земеделската продукция, поради вноса от Украйна да бъдат създадени разнообразни разновидности, които да усъвършенстват по този начин наречените коридори, извеждайки ги и от Европейски Съюз и от страната, уточни той и добави, че възбраните не са съвършеното решение, би трябвало да има механизми, които контролират този вид рецесии.

Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, значи, че тя е качествена и се търси. Целта е да се обезпечи баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български артикул, той е с високо качество, разяснява Гечев.

Предстои законова наредба, която да разреши съвместяване на общинските и държавни пасища с фотоволтаични паркове, което значи, че в случай че има такива уреди, те би трябвало да са не повече от 50 % от съответната повърхност, да са повдигнати на повече от три метра, с цел да може и пространството под тях да се употребява за пасбище, сподели още той.

Инфо: БТА

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР