Европейската комисия отново призова страните членки да ратифицират Истанбулската конвенция.Досега

...
Европейската комисия отново призова страните членки да ратифицират Истанбулската конвенция.Досега
Коментари Харесай

Дивангейт подсети ЕК за Истанбулската конвенция

Европейската комисия още веднъж прикани страните членки да ратифицират Истанбулската спогодба.

Досега шест страни членки, измежду които е и България, не са го създали.

Европейски Съюз подписа конвенцията през 2017 година и утвърждението на документа остава водеща цел за Комисията, заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер. Той добави, че насилието над дамите е недопустимо и има потребност от законодателство в тяхна отбрана.

Мамер отговори на журналистическия въпрос в подтекста на абсурда към визитата на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен в Турция на 6 април. Тогава тя трябваше да седи в профил на диван, до момента в който президентът Реджеп Ердоган и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел седнаха в кресла един до различен.

Въпреки равнопоставеността на Мишел и Фон дер Лайен до стола на Ердоган беше подложен единствено един стол, на който Мишел седна, а Фон дер Лайен остана изумена права закратко и по-късно трябваше да седне на диван против турския министър на външните работи.

Мнозина видяха в постъпката на Ердоган обръщение, обвързвано с отношението към дамите.

Турция изрично отхвърли обвиняванията, че е виновна за дипломатическия гаф 

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че разпределението на местата по време на визитата на ръководителите на Евросъюза в Анкара е в сходство с условията на протокола на Брюксел:

„ Местата за сядане бяха разпределени в сходство с условията на Европейския съюз, точка по въпроса. Не бихме декларирали това категорично, в случай че нямаше обвиняване против нас, само че видяхме, че това се разяснява на най-високо равнище, като че ли е направено от Турция “.

Чавушоглу даде да се разбере, че Турция е страна с отдавнашни дипломатически обичаи и че надалеч не за първи път посреща високопоставени посетители. Виновни за конфузната обстановка са европейците, съобщи турският първи посланик:

„ Нямаше да разясня, в случай че не бяха обвиняванията против Турция, даже от най-високо равнище, че надали не сме го създали преднамерено. Не желаеме да бъдем въвлечени във вътрешни разногласия в Европейския съюз. Служителите на протоколите се срещнаха авансово. И ние просто изпълнихме техните оферти и претенции “.

Шарл Мишел написа във Facebook, че от турска страна има " протоколен гаф "

Малко преди изказването на Чавушоглу, след съвсем през целия ден цялостно безмълвие, Шарл Мишел се отбрани във Facebook от обвиняванията, че е избързал да седне до Ердоган и не е бил взаимен с Фон дер Лайен.

Мишел написа, че дружно са решили да не разпалват дипломатически скандал. И упрекна Турция, че е позволила " протоколен гаф ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР