Европейската комисия осъди руския ракетен обстрел, извършен днес по Киев

...
Европейската комисия осъди руския ракетен обстрел, извършен днес по Киев
Коментари Харесай

ЕС осъди като отвратителни ракетните удари на Русия

Европейската комисия осъди съветския ракетен обстрел, осъществен през днешния ден по Киев и други украински градове, който докара до цивилни жертви и щета на гражданска инфраструктура. " Това са безчовечен офанзиви, предизвикани от боязън ", съобщи на брифинг Петер Стано, представител на Европейска комисия. Атаките против цивилното население наподобяват " военни закононарушения ", добави той, представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Става дума за нова и неприемлива ескалация ", разяснява Стано, като прикани президента на Беларус Александър Лукашенко нейната територия да не бъде употребена за ракетен обстрел против Украйна и да не трансформира страната в " заинтригувана страна в бруталната експанзия, водена от Русия ".

" Това, което се случва сега в Киев, е обратно ", написа в Туитър председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, представена от ДПА. " Светът още веднъж вижда режима, пред който сме изправени - режим, който сее гнет и гибел ", акцентира тя. По-рано през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че сходни дейности нямат място в 21 век, осведоми Ройтерс. " Осъждам тези дейности по-най безапелационен метод. Ние заставаме до Украйна. Допълнителна военна помощ от Европейски Съюз е на път ", сподели Борел.

Еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс написа в Туитър, че е потърсил леговище в подземието на хотел в Киев, където се намира на посещаване. " На несъмнено място сме и чакаме развиването на обстановката ", съобщи той. От Елисейския замък беше публикувано известие, в което са споделя, че френският президент Еманюел Макрон " е удостоверил цялостната си поддръжка за президента Зеленски и уговорката на Франция да разшири помощта си за Украйна в отговор на декларираните военнотехнически потребности ". Катрин Колона, френската министърка по въпросите на Европа и външните работи, също осъди изрично днешните съветски удари. " Умишленият обстрел по цивилно население е военно закононарушение ", написа тя в Туитър, съобщи Ройтерс.

" Военно закононарушение " беше и изразът, който употребява министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау. " Руските бомбардировки от през днешния ден по градове и украински жители са безчовечен акт и военно закононарушение. Русия не може да завоюва тази война. Ние сме с теб, Украйна ", написа той в Туитър, осведоми Франс прес. Ройтерс цитира италианското външно министерство, което написа в Туитър акаунта си, че е " отвратено от подлостта " на съветските ракетни удари и удостоверява непоклатимата си поддръжка за Украйна. Белгийският министър-председател Александер де Кро също осъди обстрела на Русия по Киев в обществените мрежи. " Това е неприемлива ескалация ", която ще ускори белгийската поддръжка за Украйна, разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР