Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество (Interreg VI-A) Гърция-България“

...
Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество (Interreg VI-A) Гърция-България“
Коментари Харесай

ЕК одобри програмата „Гърция-България“, дават 84 млн. евро за съвместни проекти

Европейската комисия утвърди Програмата за трансгранично съдействие „ (Interreg VI-A) Гърция-България “ 2021-2027 година Чрез нея двете прилежащи страни ще могат да влагат близо 84 млн. евро в взаимни планове за развиване на пограничните райони. От тях 67 милиона евро се дават от Европейския фонд за районно развиване.

Програмата ще приема планове по три целта: „ По-устойчив и по-зелен трансграничен район “, „ По-достъпен трансграничен район “, „ По-приобщаващ трансграничен район “. Интервенциите са възможни в четири български области - Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали, и седем гръцки региона - Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи, и други.

България възнамерява да насочи към 30 млн. евро за развиване два стратегически инфраструктурни планове. Единият е правенето на механически план и капиталово изследване за рационализация на жп линията Радомир – Кулата. Вторият планува доизграждане на основната пътна връзка на Смолян, която да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград.

От гръцка страна по плана е планувано надграждане на останалите елементи на пътната права - от границата към Ксанти, дружно с ограничения за цифрова инфраструктура и съоръжение със системи за граничен надзор и сигурност по направлението.

35 млн. евро са планувани за взаимни планове за реакция при бедствия и изключителни обстановки, поддръжка за зелена инфраструктура и кръгова стопанска система, както и понижаване на замърсяването.

Важна мярка в програмата е и поддръжката за дребните и междинни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за поощряване на кръгова и зелена стопанска система, стимулиране на връзката бизнес - обучение и други

Ще се финансират и планове за развиване на туризма и културния продан. Като нова мярка е опцията за поддръжка за микро или фамилни предприятия и обществени кооперативи, работещи в региона на културата и туризма.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР