Европейската комисия одобри държавна помощ на стойност 16 млн. евро

...
Европейската комисия одобри държавна помощ на стойност 16 млн. евро
Коментари Харесай

ЕК одобри държавната помощ за разширяването на „Чирен“

Европейската комисия утвърди държавна помощ на стойност 16 млн. евро за разширението на газохранилището в Чирен. От Европейската комисия оповестиха, че мярката е утвърдена според разпоредбите на Европейския съюз.

България уведоми Европейска комисия за проектите си да поддържа инвестицията на " Булгартрансгаз " с 9-годишна обществена гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се подсигурява сигурността на доставките на газ, да се ускори конкуренцията на пазара, в това число с помощта на по-голямата интеграция на оборудването към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в района.

Комисията е открила, че българската скица е нужна и подобаваща за улеснение на вложенията на държавното сдружение в оборудването му за предпазване на природен газ. Освен това Брюксел стига до заключението, че схемата е пропорционална, защото помощта ще бъде лимитирана до нужния най-малко, с цел да се подсигурява инвестицията в оборудването, и няма да има неоправдани негативни резултати върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз.

Стойността на целия план за разширение е към 285 млн. евро. Той се съфинансира от Механизма за свързване на Европа (CEF), от който газовият оператор получи 78 млн. евро. Допълнителни средства се чака да бъдат контрактувани с американски банки, само че към момента не е ясно какъв брой са те.

С разширението се чака потенциалът за предпазване на единственото газохранилище у нас да нарасне от 550 млн. на 1 милиарда кубични метра. Ще бъде повишен и потенциалът за изпомпване и подаване на природен газ в мрежата.

Проектът е от общ интерес (ПОИ), включен в петия лист. Този вид планове имат за цел да завършат европейския вътрешен енергиен пазар, с цел да се помогне на Европейски Съюз да реализира задачите си в региона на енергетиката и климата.

Дългоочакваното удвояване на потенциала за предпазване на „ Чирен “ стартира още при започване на годината с подписването на договорите с определените реализатори. Преди две седмици консорциумът „ Тех Енерджи Експанжън “, в който водещ сътрудник е „ Главболгарстрой “, стартира същинската работа по надземната част от плана – цената на тази част от плана е 298 млн. лева без Данък добавена стойност. За подземната част също има подписан контракт – с консорциум „ Ю Джи Ес Дрилинг Чирен “, в който още веднъж отпред е „ Главболгарстрой “, неговата стойност е 221 млн. лева и е за планиране, доставка на нужните материали и създаване на сондажи за разширението на „ Чирен “.

Третата публичната поръчка – за довеждащия газопровод, свързващ „ Чирен “ със съществуващата газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз “ ЕАД в региона на с. Бутан “ – се апелира.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР