Европейската комисия обяви сключването на пакт със САЩ за по-лесно

...
Европейската комисия обяви сключването на пакт със САЩ за по-лесно
Коментари Харесай

Защитници на неприкосновеността на личния живот критикуват пакта между ЕС и САЩ за обмен на данни

Европейската комисия разгласи сключването на пакт със Съединени американски щати за по-лесно законно предаване на персонални данни оттатък Атлантическия океан. Активисти, защитаващи неприкосновеността на персоналния живот, обаче се възпротивиха и се заканиха да оспорят съглашението в съда, предава „ BBC “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и представители на Европейски Съюз приветстваха съглашението , което преодоля възраженията по отношение на достъпа на американските разследващи служби до европейски данни. Пактът подсигурява, че Meta , Гугъл и други софтуерни колоси могат да продължат да обменят информация със Съединени американски щати . Два предходни опита за основаване на такава правна рамка за продан на данни сред Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха отхвърлени от европейските съдилища заради опасения, свързани с евентуално нарушение на неприкосновеността на персоналния живот.

Пактът , който беше разгласен през вчерашния ден, има за цел да облекчи опасенията на Европа по отношение на всяка персонална информация , която в последна сметка се споделя с американските разследващи организации . Както е известно, американците по закон са предпазени от виртуално следене от страна на американските шпионски организации, само че чужденците не са. Споразумението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ще разреши на европейците да се опълчват, в случай че подозират, че данните им са били събрани непозволено от американското разузнаване.

Предвижда се още да бъде основан специфичен Съд за надзор на отбраната на данните , формиран от съдии от Съединени американски щати, който ще преглежда исковете. Рамката за отбрана на персоналните данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, която влиза в действие от през днешния ден, също по този начин задължава да се събират единствено „ нужни и пропорционални “ данни.

Комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс съобщи, че „ солидното “ съглашение значи, че „ персоналните данни към този момент могат да текат свободно и безвредно “ от Европа към Съединени американски щати.

Организацията с нестопанска цел NOYB (None of Your Business), която се управлява от австрийския деятел за отбрана на персоналните данни Макс Шремс , разкритикува пакта и даде обещание да оспори решението. Шремс показа в изказване: „ Само оповестяването на нещо за „ ново “, „ устойчиво “ или „ дейно “ не е задоволително пред Съда на Европейския съюз. “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дълго време приготвяше почвата за окончателната договорка, като през октомври 2022 година издаде изпълнителна заповед , с която изисква от чиновниците на разузнаването на Съединени американски щати да прибавят повече принадлежности за отбрана при събирането на данни, като в същото време ги балансират с проблемите, свързани с националната сигурност.

В съпоставяне с Европейски Съюз, Съединени американски щати имат облекчени закони за отбрана на персоналните данни . През май Европейски Съюз наложи на притежателя на Фейсбук Meta солена санкция в размер на 1,3 милиарда $ (1 милиарда паунда), като подреди на компанията да спре да споделя данни на европейски консуматори в Съединени американски щати. Meta на собствен ред разгласи, че без одобрен юридически правилник за прекачване на данни ще бъде принудена да спре да дава своите артикули и услуги на територията на Европа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР