Европейската комисия обяви решението си миналата седмица да назначи досегашният

...
Европейската комисия обяви решението си миналата седмица да назначи досегашният
Коментари Харесай

Виле Итала – Човекът от ОЛАФ

Европейската комисия разгласи решението си предходната седмица да назначи досегашният дълготраен член на Европейската счете палата финландският политик Виле Итала за шеф на Службата за битка с измамите към Еврокомисията, позната с абревиатурата си от френски език – ОЛАФ. В окончателната конкуренция за поста взе участие и някогашният български външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.

Предсрочната процедура по желание на нов общоприет шеф на ОЛАФ се наложи откакто досегашният титуляр на поста, италианецът Джовани Кеслер, беше изненадващо назначен в края на юли 2017 година за шеф на Службата за надзор на митниците и битка с монополите на Италия. Приблизително шест месеца преди приключването на седемгодишия му мандат отпред на ОЛАФ. Ход, с който евентуално трябваше да се избегне по-голям скандал, откакто Кеслер заплаши при започване на предходната година да съди Европейската комисия. Която през 2015 година смъкна имунитета му от правосъдно гонене по искане на прокурорите на Кралство Белгия. Последните с искания към генералния шеф на ОЛАФ, свързани с незаконно подслушване на телефонни диалози към следствието, довело през 2012 година до оставката на тогавашния европейски комисар по опазването на здравето Джон Дали. Който бе намесен в съмнителна спекулация с търгуване със служебно състояние, включваща прочут нему предприемач, изискал рушвет от 60 млн. евро от известна швейцарска цигарена компания, в подмяна на смяна на европейска регулация върху съответен тип тютюн. И тъй като до последно не стана ясно “кой кум, кой сват и кой на булката брат ” в цялата каша, никой не обича да си я напомня доста обществено, изключително едни съответни хора в Брюксел.

С тази предистория на разум, новината че Европейската работа за битка с измамите има нов общоприет шеф става по-интересна, съгласете се?! От само, че българският претендент за позицията не е съумял да получи нужната поддръжка, с цел да го одобрят еврократите. Последното предадено у нас в най-различни опростени трактовки, надали не като прибавен звук към завършващото Европредседателство. Какво да се прави – свободно слово!

Иначе “Задкулисната битка за въздействие на огромните европейски политически фамилии на всяко едно равнище в администрацията на Европейски Съюз ” си е непрекъснат подривен фактор в “Брюкселския балон ” и оттатък. Която битка, както допускате, се води изключително яростно за сходни високи виновни позиции като генералният шеф на ОЛАФ. Различни медии отвън България, които демонстрираха интерес към новото предопределение, обърнаха и внимание както на това, че специфичният консултант на европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин не е бил определен за поста, по този начин и на обстоятелството, че с избирането на Виле Итала Европейската национална партия (ЕНП) усилва контрола си върху най-високите постове в Европейски Съюз.

И то в тази ситуация върху подобен, който няма да се повлияе от резултата от европейските избори следващата година, само че индивидът на него ще е един от Церберите, които ще бдят зорко върху осъществяването и използването на идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз (2020-2027), с новите й условия, които занапред ще се доуточняват. А дали България, до момента в който е ротационен ръководител на Европейски Съюз, е можела и трябвало ли е да лобира по някакъв метод (активно или дискретно) за своя претендент за шеф на ОЛАФ по време на процедурата – прочети предходният абзац и събери две плюс две!

Но да се върнем на Виле Итала. Новият общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите е роден на 10 май 1959 година в градчето Луумаки, във финландската провинция Южна Карелия. Завършва право през 1989 година и поставя адвокатска клетва три години по-късно. По наличната информация за живота му можем да предложим, че това се е случило в историческия финландски град Турку, където от средата на 1980-те доникъде на 1990-те Итала е общински консултант. През 1995 година е определен за народен представител в Народното събрание на Финландия от партията Национална коалиция, където остава закрепостен до 2004 година В интервала 2000-2003 година е министър на вътрешните работи на Страната на хилядата езера във второто държавно управление на Пааво Липонен. В този интервал (през 2001 г.) е определен за ръководител на партията Национална коалиция – пост, който отстъпва през 2004 година на някогашния министър-председател на Финландия и сегашен еврокомисар по въпросите на заетостта, и зам.-председател на Европейска комисия Юрки Катайнен. Същата година Виле Итала е определен за член на Европейския парламент и избран отново през 2009 година Заместник-председател е на парламентарната секта на ЕНП сред 2004 и 2007 година От началото на 2013 година Итала е член на Европейската счете палата.

Падал е жертва на сатирата


Когато пред 2004 година Виле Итала подава оставка като водач на партията Национална коалиция на Финландия измежду водещите аргументи е уронването на обществения му имидж от … куклено сатирично телевизионно предаване. Излъчваното 8 години шоу „ Автократите ”, осмива подмолния живот на финландските политици и в един интервал пресъздава Итала като хлапашки персонаж, постоянно задремал на съвещания и с особено провинциално наречие от град Турку. Доста дейно, както и самичък Итала е признавал обществено. За да го откажат тогава да се занимава с вътрешната политика на Финландия, евентуално.

За него


Принципен и ефикасен


С Виле Итала работихме дружно в Европейския парламент, а по-късно съм имал и взаимоотношения с него като член на Европейската счете палата. Той е човек, който не обича да подвига звук към себе си, само че е отличен експерт, доста кардинален и ефикасен. Според мен ще бъде доста добър общоприет шеф на ОЛАФ

Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер и министър на външните работи, за вестник “Труд ”


Опитът му ще е от изгода


Поздравления на Виле Итала, новият общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите. В резултат на процедурата по селектиране, с присъединяване на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, Европейската комисия назначи господин Итала на поста, считано от 1 август. Миналото му като юрист и богатият му професионален опит ще бъдат от добра изгода.

Юрки Катайнен, европейски комисар по въпросите на заетостта, в “Туитър ”


Предстои му значима работа


Една от най-важните задания пред новия общоприет шеф на ОЛАФ ще бъде подобряването на взаимоотношенията с Европейския парламент. Които се утежниха доста съществено под ръководството на Кеслер по време на „ Дали-гейт “ (б.р. – виж текста за уточнение), корупционната спекулация, в която се оказа забъркан Европейски Съюз.

“Еурактив ”, профилирано издание, публицистичен коментар
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР