Европейската комисия обмисля предложение за изтегляне на монетите от 1

...
Европейската комисия обмисля предложение за изтегляне на монетите от 1
Коментари Харесай

Еврокомисията обмисля да премахне монетите от 1 и 2 евроцента

Европейската комисия обмисля предложение за евакуиране на монетите от 1 и 2 евроцента, сочи документ. Мярката би икономисала разноски за произвеждане и обработка на монетите, надхвърлящи постоянно номиналната им стойност, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Тази стъпка е включена в работната стратегия на Европейска комисия за тази година, оповестена през днешния ден, и е планувана за интервала октомври-декември след оценка на потреблението на двете монети.

Брюксел обмисля да вкара правила за закръгляване, които да се отнасят за всички страни от Европейски Съюз, тъй че потребителите да могат да заплащат без да употребяват 1 и 2 евроцента, се показва в документа.

Сред страните от еврозоната Холандия, Финландия, Ирландия, Белгия и Италия към този момент одобриха правила, които изискват или предизвикват закръгляването при заплащане в брой, с цел да се понижи потреблението на двете деноминации.

Закръгляването евентуално ще бъде първата стъпка преди изтеглянето на тези монети, защото последователно потреблението им ще спре.

В отчет от 2018 година Европейска комисия показва, че закръгляването може да се случи дружно с незабавното евакуиране на монетите или може монетите от един и два евроцента да не се пускат повече, само че да останат законно платежно средство.

Еврокомисията към момента обмисля най-хубавия вид. " Няма дефинитивно решение по предлагането, сподели заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович на конференция през днешния ден.

В отчета от 2018 година Еврокомисията показва, че стартирането на монета от 1 евроцент е активност, която носи загуби за страните членки. Италия спря да ги сече през 2017 година. В някои страни разноските по монетата от 2 евроцента също надвишават цената на монетите.

Допитване от 2017 година сочи, че страните от еврозоната поддържат последователното евакуиране на монетите от 1 и 2 евроцента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР