Европейската комисия няма нищо против Украйна да използва средства от

...
Европейската комисия няма нищо против Украйна да използва средства от
Коментари Харесай

ЕК: Украйна може да ползва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

Европейската комисия няма нищо срещу Украйна да употребява средства от Европейски Съюз, с цел да купи от България нуклеарни реактори. Това uаза представител на Комисията в отговор на журналистически въпрос. Според Брюксел това са двустранни връзки сред България и Украйна, оповестява Българска национална телевизия.

По-рано през днешния ден депутатите в Народното събрание одобриха със 155 гласа „ за “ да стартират договаряния сред България и Украйна за пазаруване на нуклеарните реактори от АЕЦ „ Белене “.

Европейският съюз дава на Украйна финансова помощ в границите на нов инструмент, наименуван „ Макрофинансова поддръжка плюс “. На 9 ноември 2022 година Европейската комисия одобри предложение за даване на 18 милиарда евро поддръжка под формата на заеми на Украйна за 2023 година в границите на новия инструмент.

„ Както знаете, Европейски Съюз дава финансова помощ за Украйна, която е към милиард и половина месечно. Това е макроикономическа помощ, която цели да помогне на страната. Зависи от самата Украйна по какъв начин ще употребява тези пари. Нищо не стопира украинската страна да употребява част от тези пари, предоставени в границите на макроиконовическата помощ, за бъдат употребявани за съдействие с България в региона на нуклеарната сила. Това е в пълномощията на украинските управляващи, а не на Комисията, тъй като това са двустранни диалози сред Украйна и България “, сподели Ерик Мамер - представител на Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР