Европейската комисия не е удовлетворена от извинението на шефа на

...
Европейската комисия не е удовлетворена от извинението на шефа на
Коментари Харесай

ЕК не може да глоби Facebook, затова пише писма

Европейската комисия не е задоволена от извинението на шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг за противозаконното събиране на персонални данни на консуматори на обществената мрежа от английската компания Cambridge Analytica в интерес на предизборната акция на американския президент Доналд Тръмп.

Това се споделя в писмо на еврокомисаря по правораздаването, потребителската политика и половото тъждество Вера Юрова до изпълнителния шеф на Фейсбук Шерил Сандбърг, представено от ТАСС.

Юрова изисква гаранции, че сходни случаи няма да се повторят.

"Съжалявам, че формалните мнения неотдавна на Фейсбук, в това число и на генералния шеф Марк Зукърбърг, не понижиха моето безпокойствие “, написа еврокомисарката, представена от Ройтерс.

"Това е изключително разочароващо, като отчитаме нашите старания да създадем с вас и вашите сътрудници връзки, учредени на доверие. Това доверие в този момент е отслабено “, се споделя в писмото. Юрова слага въпроса дали са били наранени данните на жители на Европейски Съюз в абсурда и желае Зукърбърг да каже мнението си за нуждата от стягане на разпоредбите за работа на обществената мрежа. Еврокомисарката дава период на Сандбърг да отговори до две седмици.

Фейсбук е в центъра на скандал, който няма да отшуми скоро. Социалната мрежа е позволила нелегално събиране на данните на 50 млн. свои консуматори от компанията Cambridge Analytica, която създала логаритъм за профилиране и манипулиране на държанието при гласоподаване. Бивши чиновници признаха, че по този механизъм били разпращани политически реклами до потребителите, върху чийто глас евентуално може да се въздейства.

Преди ден представител на Европейска комисия удостовери, че Европа няма по какъв начин да санкции Фейсбук, защото не е влезнал в действие общия правилник за отбрана на персоналните данни - GDPR, който ще стартира да работи от 25 май.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР