Европейската комисия нареди на Германия да си възстанови от големи

...
Европейската комисия нареди на Германия да си възстанови от големи
Коментари Харесай

Брюксел поиска Берлин да възстанови милиони евро помощ за големи потребители на електроенергия

Европейската комисия подреди на Германия да си възвърне от огромни консуматори суми, възлизащи евентуално на милиони евро, които съставляват отстъпка в цената на електрическата енергия, съобщи ДПА.

Причината за наредбата е, че съгласно Европейската комисия изключенията, направени за тези консуматори през 2012-2013 година, нарушават европейските правила.

Всички консуматори на електрическа енергия би трябвало да заплащат на операторите на електропреносната мрежа за услугите, които употребяват. Пълното изключване на някои огромни консуматори от такива такси е незаслужено преимущество и усилва финансовия товар върху другите консуматори на електрическа енергия, уточни в изказване през днешния ден еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По тази причина Германия в този момент би трябвало да си възвърне неплатените суми за транспорт на електрическа енергия от тези консуматори, отбелязва тя.

Между 2011 и 2013 година немските консуматори с годишно енергийно ползване над 10 гигаватчаса и устойчиво ниво на ползване получиха правото да бъдат изключени от таксата за транспорт на електрическа енергия, която през 2012 година е достигнала общо 300 милиона евро (350 милиона долара).

Разходите бяха покрити от данък за крайните консуматори, което на процедура е потребление на държавни средства, с цел да се направи изключение за огромните консуматори, откри комисията.

Няма обективно опрощение съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ за цялостно изключване на енергийни консуматори от таксата за мрежов транспорт, даже в случай че те имат устойчиво енергийно ползване, показва още комисията.

Решението е в отговор на тъжби на потребителски асоциации, енергийни компании и немски жители. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР