Европейската комисия наложи на Гугъл глоба от 5 млрд. долара

...
Европейската комисия наложи на Гугъл глоба от 5 млрд. долара
Коментари Харесай

Брюксел наложи на "Гугъл" рекордна глоба от 5 млрд. евро

Европейската комисия наложи на " Google " санкция от 5 милиарда $ по проблема за " Андроид ", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Според Брюксел компанията е наложила ограничавания върху операционната система в интерес на личните си артикули, тъй че да подсигурява монопола си измежду онлайн търсачките.

Комисията счита, че " Google " е задушила избора и нововъведенията при редица мобилни приложения и услуги, като е преследвала цялостна тактика във връзка с мобилните устройства, целяща отбрана и разширение на господстващото ѝ състояние при общото търсене в интернет.

" Google " към този момент е изправена пред две други обвинявания - че промотира свои артикули в търсачката, вместо тези на съперниците си, и че AdSense е попречил на уеб страници на трети страни да се доставят с реклами, свързани с обещано търсене, от съперници на Гугъл.

Миналата година Европейска комисия наложи на компанията рекордната санкция от 2.42 милиарда евро за корист с преобладаващо състояние на пазара.

Днешното решение евентуално ще ускори още повече напрежението сред Брюксел и Силициевата котловина, отбелязва " Политико ". " Майкрософт ", " Google " и " Интел " към този момент дължат общо 6 милиарда евро в санкции, с изключение на днешната. Комисията изиска и " Епъл " да върне 13 милиарда евро в налози на ирландското държавно управление – нещо, което Ирландия и производителят на " Айфон " апелират.

То евентуално ще е единствено началото на продължителна правна борба, която може да стигне и до Съда в Люксембург.

Според комисията " Google " се намира в господстващо състояние при даването на услуги за общо търсене в интернет, както и при слагането на реклами при търсене на уеб страници на трети страни в цялото ЕИП, с пазарен дял надлежно над 90 % и 80 %.

Господстващото състояние единствено по себе си не съставлява проблем по нормативната уредба на Европейски Съюз за конкуренцията. Предприятията с господстващо състояние обаче носят отговорност за това да не злоупотребяват със своята мощна пазарна позиция, като лимитират конкуренцията както на пазара, на който те са с господстващо състояние, по този начин и на прилежащите пазари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР