Европейската комисия изпрати допълнителното официално уведомително писмо на България (INFR(2021)2127)

...
Европейската комисия изпрати допълнителното официално уведомително писмо на България (INFR(2021)2127)
Коментари Харесай

ЕС смъмри България, че не е въвела новия формат на картата за пребиваване на граждани от трети страни

Европейската комисия изпрати спомагателното публично уведомително писмо на България (INFR(2021)2127) за това, че не е въвела новия формат на картата за позволения за престояване за жители на страни отвън Европейски Съюз (Регламент (ЕО) № 1030/2002), оповестяват от Европейска комисия. Регламентът беше променен през 2017 година, с цел да се вкара нов формат на картите за позволение за престояване с усъвършенствани защитни детайли, които се основават на биометрични данни.

Понастоящем България не издава новите позволения за престояване, които трябваше да бъдат въведени до 10 юли 2020 г . Комисията изпрати публично уведомително през октомври 2021 година, като понастоящем се изискват спомагателни обяснения.

Европейска комисия изпрати още няколко публични уведомления до България поради други неспазени условия.

Европейската комисия приканва България да подсигурява вярното използване на Директива (ЕС) 2014/89 по отношение на морското пространствено обмисляне. С директивата беше въведено условие крайбрежните страни членки да изготвят морски пространствени проекти най-късно до 31 март 2021 година и да показват копия от тях на Комисията и на другите заинтригувани страни членки в период от три месеца от публикуването им. България не е спазила това условие.

Комисията също изпрати стимулирани мнения на България и още две страни членки с искане да дават информация за това по какъв начин разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на битката с измамите и подправянето на непарични платежни средства (Директива 2019/713) са транспонирани в националното им законодателство. Белгия, България и Чехия не съблюдаваха първичния период за транспониране, през юли 2021 година Комисията изпрати на трите страни членки публично уведомително писмо.

Комисията изпрати стимулирано мнение на България и за това, че не е уведомила Комисията за националните ограничения за транспониране на Директивата по отношение на европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) (Директива (ЕС) 2019/520). Крайният период за транспониране на тази инструкция изтече на 19 октомври 2021 година

Комисията реши да изпрати стимулирани мнения на 10 страни членки, измежду които и България за това, че не са уведомили Комисията за ограниченията за транспониране на разпоредбите по отношение на упражняването на авторското право и сродните му права, използвани за избрани онлайн излъчвания (Директива (ЕС) 2019/789).

Държавите членки би трябвало да вкарат тези правила без в допълнение закъснение, което ще разреши на жителите на Европейски Съюз, креативните браншове, пресата, откривателите, преподавателите и институциите в региона на културното завещание, както и на доставчиците на услуги в целия Европейски Съюз да стартират да се възползват от тях. На 23 юли 2021 година

Държавите членки разполагат с два месеца, с цел да поправят ситуацията и да одобряват национални ограничения за транспониране на директивите. В противоположен случай Комисията може да реши да сезира Съда на Европейския съюз.
 12% инфлация у нас тази година предвижда Европейска комисия
12% инфлация у нас тази година предвижда Европейска комисия

Очаква се растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 2,1% за 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР