Европейската комисия излезе в сряда с две предложения относно газовите

...
Европейската комисия излезе в сряда с две предложения относно газовите
Коментари Харесай

ЕК предложи общ газов резерв и забрана на дългосрочните договори от 2050 г

Европейската комисия излезе в сряда с две оферти по отношение на газовите доставки за страните членки. Едното е дълго чаканата визия за общи газови доставки за Евросъюза, а другото е дълготрайните контракти за покупка на изкопаем природен газ да не могат да бъдат удължавани след 2049 година

Целта на възбраната на дълготрайните газови контракти от 2050 година е улеснение навлизането на пазара на производителите на " възобновими газове " - водород и биогаз.

Европейската комисия предложи пакет от строги ограничения за надзор на излъчванията на метан, в това число цялостна възбрана до 2025 г.на промишлени излъчвания или горене на факли за газ, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, който показа предложенията.

Възнамеряваме до 2025 година да забраним изцяло промишлените излъчвания на метан и изгарянето му в открити факли. Това ще разреши излъчванията на този рисков газ до 2030 година да бъдат понижени с 80% спрямо 2020 година, сподели тя.

Еврокомисията изиска да се вкара строга система за мониторинг и отчетност на страните от Европейски Съюз по настоящите и старите въглищни мини, зоните на разработвани нефтени и газови залежи, които са източник на метанови излъчвания, за дълъг интервал след прекратяването на добива.

Симсон акцентира, че по отношение на излъчванията от метан в света умират прибързано до 1 млн. души. Според нея, метанът е един от най-опасните и замърсяващи атмосферата газове, чиито излъчвания могат да бъдат понижени относително елементарно.

В същото врме Европейската комисия предложи да бъде основана система за взаимно закупуване на газ от страна на страните от Европейски Съюз, с цел да се подсигурява запълването на хранилищата. Присъединяването към нея обаче ще е непринудено.

Според Испания, Гърция и Румъния сходен инструмент би подобрил снабдяването си синьо гориво, което още веднъж доближава исторически рекордни цени на европейските тържища, а газохранилищата в Европа са под нормалните си равнища на запълняемост с 12 на 100.

Схемата планува операторите на газопреносните мрежи на страните членки да могат да закупуват взаимно сратегически газови запаси. Тези количества ще могат да бъдат употребявани при изключителни обстановки на тежък дефицит.

Участието ще бъде непринудено и страните първо ще би трябвало да уведомят Еврокомисията, споделяйки елементи за проектите си, в това число количествата, които имат намерение да купят, оперативните процедури за активиране на снабдяването в изключителни обстановки и предстоящите разноски и изгоди, съобщи Ройтерс.

Страните членки също така ще би трябвало да включат системата за предпазване в районните оценки за рисковете пред газоснабдяването, в това число възможна задгранична благосъстоятелност върху инфраструктурата за предпазване на природен газ, планува предлагането на Европейска комисия.

Ако бъдат открити опасности, страните би трябвало да обмислят ограничения като задължаване на фирмите оператори да купуват стратегически ресурси.

Според испанския вицепремиер Тереса Рибера взаимните покупки могат да оказват помощ за приемане на по-добри условия на международните газови пазари от самостоятелното закупуване на синьо гориво.

Представители на някои други страни от Европейски Съюз показаха, че не чакат държавните управления им да се включат в сходна скица.

Според Европейска комисия равнището на запълненост на подземните газови складове в Европейски Съюз е 62 % от потенциала им, което е с 12 процентни пункта под естественото ниво.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР