Европейската комисия финансира сътрудничеството между европейските изследователи и промишлеността в

...
Европейската комисия финансира сътрудничеството между европейските изследователи и промишлеността в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Създаваме нова платформа „Изкуствен интелект по заявка“ с финансиране от 20 милиона евро


Европейската комисия финансира съдействието сред европейските откриватели и индустрията в региона на изкуствения разсъдък с 20 милиона евро за основаване на нова платформа „ Изкуствен разсъдък по поръчка “ в границите на плана на Европейския съюз AI4EU, който започва на 1 януари. Това осведоми през днешния ден българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Проектът сплотява 79 водещи научноизследователски институти, дребни и междинни предприятия и огромни компании от 21 страни, с цел да се построи обединен достъп до ресурсите на изкуствения разсъдък. Тази отворена и взаимна платформа ще даде на заинтригуваните страни достъп до експертиза, логаритми и принадлежности, които да ги поддържат за създаване и внедряване на нововъведения, учредени на изкуствен интелект. Ще се провеждат курсове за повишение на квалификацията и за преквалификация, за които екипът на плана ще работи в тясно съдействие с центровете за цифрови нововъведения за роботиката.

Комисар Мария Габриел разяснява, че Европа може да извлече оптималната изгода от нововъведенията на изкуствения разсъдък, в случай че тази технология е леснодостъпна за всички. „ Европа има откриватели от международна класа, лаборатории и започващи предприятия и мощна промишленост. Проектът AI4EU ще активизира скъпите европейски активи за създаване на екосистема, която да насърчи развиването на първокачествен и благонадежден изкуствен интелект “, добави комисарят.

Проектът, воден от френската компания THALES, ще получи общо финансиране от 20 милиона евро през идващите 3 години. Платформата ще бъде основана през тази година. През декември Европейската комисия показа проект за деяние за поощряване на съдействието с държавите-членки на Европейски Съюз, Норвегия и Швейцария в четири основни области на изкуствения разсъдък: увеличение на вложенията, обезпечаване на повече данни, поощряване на гения и гарантиране на доверието.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР