Европейската комисия (ЕК) ще представи мониторинговия си доклад за България

...
Европейската комисия (ЕК) ще представи мониторинговия си доклад за България
Коментари Харесай

Докладът на Брюксел за България ще излезе през ноември

Европейската комисия (ЕК) ще показа мониторинговия си отчет за България по-рано от предстоящото - през ноември тази година. Причината е началото на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари, оповестява Нова телевизия.

Традиционно отчетите за България и Румъния се разгласяват в средата на януари, само че Европейска комисия е решила, че ще сложи в София в неловко състояние, в случай че разгласява сходен документ за страна, която държи ротационното председателство на Европейски Съюз.

В последния мониторинг, показан през януари, Европейска комисия регистрира 10-годишния интервал на участието на България и Румъния в Европейски Съюз и напредъка им по Механизма за съдействие и инспекция.

Европейската комисия към този момент разгласи, че мониторингът може да премине в отчасти наблюдаване или да бъде преустановен. Условието е София да извърши 17 рекомендации за промени и битка с корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност.

Брюксел чака от България антикорупционен закон, бистрота в избора на Висшия правосъден съвет, отчетност на основния прокурор и завършени каузи за корупция по високите етажи на властта.

Засега българските управляващи не са създали нищо по рекомендациите от задачата на европейските прокурори в София, която завърши в края на предходната година. Тези рекомендации са неразделна част от политическия отчет на Брюксел и настояванията към страната ни. Засега единствената реакция на българските управляващи е пътна карта, направена от Министерството на правораздаването.

В нея обаче не попадат проект за осъществяване на едни от най-важните претенции. В това число влиза рекомендацията шефът на Националната следствена работа (НСлС) да бъде функционално самостоятелен от основния прокурор. Европейските прокурори упорстват шефът на следствието да може еднолично да образува дело против основния прокурор, в случай че има данни за закононарушение. Това се постанова, тъй като по в този момент настоящото законодателство основният прокурор е безусловно недостижим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР