Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент, с който се определя

...
Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент, с който се определя
Коментари Харесай

ЕК прие регламент за намаляване на трансмазнините в храните

Европейската комисия (ЕК) одобри нов правилник, с който се дефинира оптимален предел за потреблението на промишлено създадените трансмазнини в храните от Европейски Съюз. Мярката има за цел да отбрани здравето на потребителите и да
даде на европейците благоприятни условия за по-здравословно хранене, се показва в известието на Европейска комисия.

През годините редица научни проучвания, в това число и на Европейския орган за сигурност на храните, откриха че хранителният банкет на трансмазнините би трябвало да бъде допустимо най-нисък, с цел да се избегнат рисковете за здравето.

Максималният предел, който е натрапен през днешния ден, е до 2 грама от промишлено създадени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предопределена за крайния потребител и храна за доставка на дребно. Също по този начин, производителите би трябвало да дават информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, в случай че лимитът от 2 грама е надвишен.

Регулацията ще влезе в действие от 2 април 2021 година.

Трансмазнините са основани посредством индустриален развой, при който се прибавя водород към течни растителни масла, с цел да ги направи по-твърди. Трансмазнините са известни още като " отчасти хидрогенирани мазнини “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР