Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране

...
Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране
Коментари Харесай

ЕК спря проекта на СО за финансиране на строежа на завод за горене на RDF

Европейската комисия е спряла плана на Столична община за финансиране на градежа на цех за изгаряне на RDF. Това заяви водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в утринния блок на БСТВ.

" Този цех щеше, сякаш, да е следващата брошка на ревера на ръководещите в София, а се случи тъкмо противоположното - Европейската комисия им удари гласовит пестник, съобщи той. - Проектът, с който аплайваха за финансиране за построяването на този цех, плануван от тях да бъде вдигнат на територията на Топлоелектрическа централа " София ", е спрян. Причаната е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това демонстрира последна непросветеност от страна на администрацията в Столична община и безусловно неумение да бъде свършена работата по този начин, че да бъде обезпечено финансиране ".

Калоян Паргов счита, че съвсем несъмнено опцията за обезпечаване на финансиране за създаване на завода за изгаряне на RDF е изгубена. Спирането на плана значи, че цялата процедура би трябвало да стартира напълно от начало. Проблемът е, че през идната година завършва актуалният програмен интервал, в който е налична въпросната Оперативна стратегия околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на сходен план. Тоест, даже и да бъде стартирано от начало кандидатстването за финансиране, то надали ще бъде приключено, тъй като няма задоволително време за това.

" Започне ли новият програмен интервал, планът по стратегия от остарелия ще увисне и средства за създаване на завода няма да бъдат обезпечени, разяснява Калоян Паргов. - И тук идва ред на един изцяло логически въпрос - кой носи отговорност за този неуспех? На първо място, несъмнено, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната й администрация, отпред със заместника й Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с паниките на софиянци! Въпросът за построяването на този цех на територията на Топлоелектрическа централа " София " провокира бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, по този начин и в града със серия митинги. Управляващите тогава самоуверено обещахава, че София щяла да замязя на Виена, тъй като и в австрийската столица заводът за изгаряне на боклуци бил построен в центъра. Обаче ние желаеме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на жителите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука ".

Както е известно, построяването на завода за изгаряне на остатъчния боклук, модифициран в RDF гориво, е третият, завършващ стадий от интегрирания план за завода за отпадък, който се намира край село Яна. Инсталацията щеше да коства на София 157 милиона евро. От тях 67 милиона трябваше да бъдат обезпечени от Столична община. Тя планираше да изтегли заем, който да бъде изплащан от изправеното пред банкрут общинското сдружение " Топлофикация - София ". Това решение провокира бурни реакции от разнообразни страни. Общинските съветници от Българска социалистическа партия, дружно с сътрудниците си от " Група 5 ", част от Реформаторски блок в лицето на Марта Георгиева от ДСБ и Иво Божков от Демократична България и Воислав Тодоров от Нормална страна желаеха да бъде извършен локален референдум с три въпроса, свързани с построяването на апаратура за горене на RDF-отпадъци на територията на Топлоелектрическа централа " София ". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за създаване на апаратура за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. “История Славянобългарска”, на територията на Топлоелектрическа централа " София "? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи до Завода за механично и биолгично отнасяне на боклуци, в местността " Садината " до село Яна.

Искането на 15-те общински съветници за осъществяване на локален референдум не беше позволено от ръководещите в Столична община с причините, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отвод, съветниците подадоха тъжба до Административния съд. А на първото съвещание, на което беше даден ход на делото, стана ясно, че отчетите на датския съветник " Рамбол ", въз основа на които е определена технологията " скарно изгаряне на RDF ", са засекретени от общинската администрация. Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова, която е юрист, изиска разсекретяването им, защото се взема решение въпрос, който е на стойност над 157 млн. евро и има директно значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред. Делото беше отсрочено за 7-и юни 2019 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР