Европейската комисия дава на Съда на Европейския съюз Полша заради

...
Европейската комисия дава на Съда на Европейския съюз Полша заради
Коментари Харесай

ЕК дава на съд Полша заради закон за съдебната система

Европейската комисия дава на Съда на Европейския съюз Полша поради закон за правосъдната система, влезнал в действие през февруари, заяви БНР, цитирайки еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Според еврокомисар Рейндерс законът е в ущърб на независимостта на правосъдната система и е несъответстващ с съществени разпореждания в договорите за Европейски Съюз. Той излага полските съдии на риск от премахване от работа, унищожаване на имунитета, започване на престъпна процедура против тях и даже арест. Законът дава всички тези пълномощия на Дисциплинарната камара на Върховния съд.

„ Страните членки са тези, които би трябвало да решат дали желаят да имат система с имунитет на съдиите. Но решението за събаряне на имунитета на съдиите, би трябвало да се взема от самостоятелен орган. В Полша независимостта и безпристрастността на Дисциплинарната камара не са обезпечени “, уточни еврокомисарят. Според специалисти Дисциплинарната камара в Полша е подвластна от законодателната и изпълнителната власт на страната.

Еврокомисар Рейндерс добави, че Еврокомисията ще изиска от Съда на Европейски Съюз да вкара краткотрайни ограничения, с които да замрази наредбите от влезлия в действие закон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР