Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България. ЕК представи днес

...
Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България. ЕК представи днес
Коментари Харесай

ЕК частично прекратява наблюдението над България

Европейската комисия отчасти приключва наблюдението над България. Европейска комисия показа през днешния ден постоянните отчети за Румъния и България по механизма за съдействие и инспекция. Tова е последният отчет за напредъка на България и Румъния, направен от екипа на Жан-Клод Юнкер.

Комисията е уверена, че в случай че задържи актуалната позитивна посока, България ще съумее да извърши всички оставащи рекомендации и оставащите индикатори. Това ще даде опция наблюдението над България да завърши преди края на мандата на актуалната комисия (следващата есен).

Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс разяснява, че България продължава да отбелязва дълготраен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации. Тези промени са нужни за ефикасната битка с корупцията и проведената престъпност. Убеден съм, че в случай че актуалната позитивна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде завършено преди края на мандата на актуалната Европейска комисия, прибавя той.

В отчета написа, че България в последната година е траяла да поставя старания за осъществяване на рекомендациите, отправени в отчета от януари 2017 година. Според Европейска комисия няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а други са напълно покрай осъществяване. Наблюдението по три от шестте индикатора (за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност) се приключва.
България би трябвало да продължи да реализира постоянно съответни резултати, с цел да затвърди маркирания прогрес. Тази позитивна посока би трябвало да бъде непокътната в границите на механизма за съдействие и инспекция, и ще се нуждае от продължаващо наблюдаване от страна на българските управляващи след приключването на механизма. Докладването по транспарантен метод от страна на българските управляващи, гражданският и публичният контрол, ще играят значима роля при прекосяването на наблюдението на вътрешно национално ниво, както и за обезпечаване на нужните гаранции, че ще продължи да се следва пътя на прогрес и промени, декларира Европейска комисия, заяви Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се доста утежняване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред заплаха от ограничение на достъпа до информация и може да има негативно влияние върху правосъдната самостоятелност при съществуване на персонални нападки против съдии в някои медии. В по-общ проект способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва напън, е значима част от основата за продължение на промените, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто ръководство.

Комисията има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации. Европейска комисия ще продължи да следи от близко напредъка и ще направи спомагателна оценка на постигнатите резултати преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът по механизма за България ще бъде завършен. За да реализира тази цел, България е приканена да продължи да следва актуалната позитивна посока, ориентирана към осъществяването на всички оставащи рекомендации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР