Европейската инвестиционна банка ще съфинансира изграждането на интерконектора между България

...
Европейската инвестиционна банка ще съфинансира изграждането на интерконектора между България
Коментари Харесай

ЕИБ ни заема 110 млн. евро за интерконектора с Гърция

Европейската капиталова банка ще съфинансира построяването на интерконектора сред България и Гърция със заем от 110 млн. евро. От банката разясниха, че оборудването ще свърже газовите системи на двете страни и че това е план от общ интерес за Европейски Съюз, който ще помогне за диверсификацията на енергийните доставки в България и Югоизточна Европа. Заемът ще бъде провиснал на Българския енергиен холдинг. Договорът за заема бе подписан през вчерашния ден.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й сътрудник Константинос Хадзидакис подписаха в София през вчерашния ден междуправителствено съглашение за споразумяване на данъчния режим с употребата на газовата връзка сред България и Гърция. Както и редица други споразумени, свързани с интерконектора.

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина да е 182 км и планов потенциал до 3 милиарда кубически метра в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 милиарда кубически метра.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР