Европейската инвестиционна банка открива свой офис в България. Седалището на

...
Европейската инвестиционна банка открива свой офис в България. Седалището на
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка открива офис в България

Европейската капиталова банка открива собствен офис в България. Седалището на банката, която е и най-големият многостранен кредитополучател и кредитор в света, ще бъде в столицата София.

Основната активност на Европейска инвестиционна банка е финансиране и даване на експертен опит за устойчиви капиталови планове, които способстват за постигането на задачите в политиката на Европейски Съюз. Над 90% от нейната интензивност пък се развива в границите на общността. Институцията поддържа планове, които имат забележителен принос за растежа и заетостта в Европа. Приоритетно банката е фокусирана върху четири области - "Иновации и умения, Достъп до финансиране за по-малките предприятия, инфраструктура, Климат и околна среда "

"Тази банка подсигурява бистрота и вярно ръководство на планове. Не инцидентно банката открива клон у нас. Това е по този начин, тъй като в България е обезпечена стабилната банкова система. Надяваме се банковата институция да ни помогне при новите бъдещи планове изключително при прокетите от "Плана Юнкер ". Българският бизнес има директен достъп до тези средства. Експертизата на банката ще е я използваме и при бъдещи концесии, които счита да реализира нашето държавно управление. В България няма евроскептицизъм, а в противен случай народът е убеден в политиката на Европейския съюз ", означи Бойко Борисов в приветственото си слово.

Премиерът насочи покана към представителите на Европейска инвестиционна банка да се включат в срещата на високо равнище сред страните от Балканския полуостров на 3 октомври. По думите му повода е, че идните общи планове имат потребност от финансиране.

"Всички страни на Балканите би трябвало да бъдем обединени. Важни са автомагистралите, пътищата, пречиствателните станции, само че доста значимо е да влагаме и осъществяваме просветителната инфраструктура. Съвременното развиване в стопанската система и производството постанова да развиваме своя потенциал в образованието ", добави министър-председателят Бойко Борисов.

Президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойър от своя страна чака да се осъществят положителни планове в България. "Ние сме най-голямата капиталова банка, по тази причина би трябвало да способстваме за измененията ", сподели той.
Хойър посочи, че от 1992 година банката е построила доста уравновесен портфейл от заеми. "В съпоставяне с други европейски страни финансовата ни поддръжка в България е доста мощна ", сподели той.

Вернер Хойър добави, че засиленото локално наличие на Европейска инвестиционна банка ще разреши обвързването на отпущането на заеми Европейска инвестиционна банка с безплатни средства от Европейски Съюз, в това число структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически вложения.

Данните демонстрират, че през 2016 година отпуснатите заеми от Европейска инвестиционна банка в България възлизат на 467 млн. евро. През последните пет години банката е осигурила средства в размер на 1.6 милиарда евро за капиталови планове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР