Европейската инвестиционна банка направи заявка да осигури финансирането на АЕЦ

...
Европейската инвестиционна банка направи заявка да осигури финансирането на АЕЦ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Преговаряме с ЕИБ да финансира АЕЦ „Белене“

Европейската капиталова банка направи поръчка да обезпечи финансирането на АЕЦ “Белене ”. Оттук нататък следва да проведем връзки с банката. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която през вчерашния ден ревизира на площадката в Белене по какъв начин се съхранява оборудването за втората атомна централа.
Преди дни вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Худак заяви, че банката би обмислила финансиране на плана “Белене ”, в случай че получи публично питане от българското държавно управление. Но акцентира, че институцията в никакъв случай не е финансирала построяването на нова нуклеарна централа.

Според министър Петкова инвеститорски интерес към АЕЦ “Белене ” има и от страна на най-голямата държавна китайска нуклеарна компания. “Може да се ревизира до каква степен той е действителен в границите на една процедура, която по всяка възможност ще бъде стартирана, в случай че се вземе решение да се върви към реализация ”, разяснява Петкова.

По думите й всички предпоставки планът АЕЦ “Белене ” да бъде осъществен са налице. И добави, че приоритет на българското държавно управление е да откри най-хубавото решение, обвързвано с реализация на оборудването на атомната централа. За задачата до края на юни министерството би трябвало да показа разнообразни разновидности пред депутатите. Затова към този момент е основана работна група, към която ще бъдат включени и специалисти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ “Козлодуй ”, Директива за птиците РАО.

По думите на министъра инспекцията на място е посочила, че доставеното съоръжение за АЕЦ “Белене ” се съхранява според всички условия на производителя. НЕК е провела социална поръчка, само че преди подписването на контракт, определената компания се е отказала. Това наложи НЕК със личен запас да построи навесите и те към този момент са подготвени, изясни енергийният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР