Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка и Столична община подписаха за заем от 60 млн. евро


Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в поддръжка на устойчивата градска подвижност в столицата на България. Средствата от Европейска инвестиционна банка оказват помощ на Столична община да реализира своята цел за създаване на екологично устойчива транспортна система, която усъвършенства всекидневието на жителите, оповестиха от Европейска инвестиционна банка.

В сходство с задачите на Общия организационен проект на София и на Плана за устойчива градска подвижност на Столична община за 2019-2035 година, Европейска инвестиционна банка ще финансира планове, които включват създаване и възобновяване на прави от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде обезпечена поддръжка и за планове за публичен превоз като закупуване на преносим състав и монтаж на зарядни станции за електрически коли.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка, съобщи, че София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикването да продължи своето развиване по екологично резистентен метод.

" Ние в Европейска инвестиционна банка се радваме да предоставим този заем в поддръжка на устойчиви планове за подвижност и да подобрим всекидневието на хората в София. Нашето финансиране ще увеличи заетостта, ще усъвършенства качеството на въздуха и ще трансформира София в по-безопасно място, където напредването става по-бързо и комфортно ", добави Павлова.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова Европейска инвестиционна банка е благонадежден сътрудник на София, който застава зад най-големите инфраструктурни планове на София.

С актуалната строителна стратегия ще изградим изчезнали сектори от вътрешните градски кръгове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще понижат тапите и ще допринесат за по-чист въздух. С плановете за създаване на бул. „ Т. Каблешков “ и бул. „ Филип Кутев “ ще подобрим подвижността в най-гъсто обитаемоте южни квартали, а с плануваните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов подтик за развиване. Знаков за София е „ Зеления кръг “, който ще свърже с вело и пешеходни алеи огромни квартали на града. Продължаваме построяването и обновяването на трамвайни трасета, които усъвършенстват транспортната съгласуваност. Осигурените средства ни дават опция за къс интервал да изградим инфраструктура с огромен екологичен резултат, подобряваща качеството на живот в милионна София ", сподели още Фандъкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР