Европейската индустрия за въздушен транспорт се намира на кръстопът. В

...
Европейската индустрия за въздушен транспорт се намира на кръстопът. В
Коментари Харесай

Авиационният сектор в Европа се консолидира: Защо това е лошо за пътниците?

Европейската промишленост за въздушен превоз се намира на кръстопът. В резултат на поредни сливания са се формирали огромни и все по-нарастващи преобладаващи групи самолетни компании. През 2005 година петте най-големи европейски самолетните компании представляваха 47 % от трафика в границите на Европейски Съюз, а през 2024 година се чака този дял да доближи 73,5%, акцентират представителите на европейските организации. Тези обстоятелства изложиха от Европейския комитет на асоциациите на туристическите организации, като Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници споделя тези опасения

Концентрацията ще се усили още повече, защото сега са в ход няколко придобивания, които сега се правят оценка от Европейската комисия. Като образци се показват придобиването на ITA от Lufthansa Group, на Air Europa от IAG, закупуването на миноритарен дял в SAS от Air France/KLM, както и предстоящата продажба на TAP Air Portugal.

Консолидацията може фрапантно да ограничи конкуренцията във връзка с хиляди връзки, като по този метод ще даде опция на преобладаващите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пасажери, предизвестяват създателите на документа. Фактът, че доста европейски летища към този момент са или ще станат претрупани, в комбиниране с остарелите правила на Европейски Съюз за систематизиране на слотовете на летищата единствено ускорява тези опасения.
 Дестинациите на летище София: Топ 10 на страни, градове и аерогари
Тел Авив изпреварва Варна и Мюнхен: Кои са 10-те най-посещавани дестинации от летище София?

Нова подробна статистика демонстрира забавни трендове

Подобни образци към този момент се следят на други пазари, като да вземем за пример в Съединени американски щати, където високото равнище на консолидация и произлизащите от това последствия като липса на конкуренция доведоха до по-високи цени, по-ниско качество на услугите и по-малко удовлетворени пасажери.

Както неотдавна заключи професорът по право от Колумбийския Универститет Тим Ву, колкото по-големи стават самолетните компании, толкоз са по-лоши. Неотдавна Окръжен съд в Съединени американски щати блокира плануваното обединение сред JetBlue и Spirit заради опасения от неподходящи последствия за потребителите.

Консолидацията в Съединени американски щати обаче към този момент докара до вреди за свързаността, локалните общности и потребителите. Европейски Съюз към момента може да избегне същите неточности, се акцентира в писмото. Авторите приканват Комисията да преглежда деликатно всеки евентуален антиконкурентен резултат при оценяването на интервенциите, без значение от политическия напън.
 Хаос от турсти по летищата през летните отпуски: 10-те европейски летища, на които полетите ще са най-засегнати
Хаос от турсти по летищата през летните отпуски: 10-те европейски летища, на които полетите ще са най-засегнати

Броят на туристите по европейските летища може да надвиши равнищата от преди пандемията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР