Европейската индустрия за електрически превозни средства иска да намали зависимостта

...
Европейската индустрия за електрически превозни средства иска да намали зависимостта
Коментари Харесай

Правят 3 огромни фабрики за електромобили в Европа

Европейската промишленост за електрически транспортни средства желае да понижи зависимостта на Европа от китайските електрически автомобили. Два от най-големите производители на коли в Европа Stellantis и Mercedes-Benz ще основат три нови гигафабрики за електрически транспортни средства в Европейския съюз през идващите години.

Набраните средства доближават към 4,4 милиарда евро.

Според двете компании средства, нужни за тези заводи, се чака да бъдат към 7 милиарда евро общо.

Заводите ще са в Кайзерслаутерн в Германия, Термоли в Италия и във Франция, като още не е известно къде тъкмо. Очаква се да бъдат наети общо към 6000 души.

Три от банките, които финансират плана са BNP Paribas, ING, Deutsche Bank и Intesa Sanpaolo.

Правителствата на Германия и Франция също са вложили с към 1,3 милиарда евро.

Европейският авто бранш е по-притиснат от всеки път от китайското владичество, изключително що се отнася до електрическите транспортни средства.

Китайската компания за електрически автомобили BYD, която изпревари водача в бранша Tesla по продажби през четвъртото тримесечие на 2023 година, към този момент се кани да доставя електрически автомобили в Европа, а и също така възнамерява и да строи фабрика на континента. Продажбите ѝ доближиха 526 000, по отношение на 484 500 на компанията на Мъск.

По данни на Statista Китай е създал към 5,47 милиона акумулаторни транспортни средства през 2022 година, което съставлява повече от половината от световните електрически транспортни средства.

Вече има терзания по отношение на това, че Китай заема основна позиция във веригата за доставки на акумулатори за електрически транспортни средства, която евентуално може да употребява като лост, в случай че се появят повече геополитически напрежения със Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Китай евентуално ще построи още към 160 гигафабрики до края на десетилетието, до момента в който Европа към 36, съгласно Benchmark Mineral Intelligence. Това може да направи китайските електрически автомобили още по-евтини от преди, изключително откакто акумулатори ще се създават на локално равнище.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР