Европейската имунизационна седмица започва от днес, информират от Здравното министерство.

...
Европейската имунизационна седмица започва от днес, информират от Здравното министерство.
Коментари Харесай

Започва европейската имунизационна седмица

Европейската имунизационна седмица стартира от през днешния ден, осведомят от Здравното министерство. Тя е маркирана за пръв път през 2005 година

Целта е да се поддържа стремежът към Европейски район, свободен от ваксинопредотвратими болести.

Според СЗО имунизацията е един от най-рентабилните способи за отбягване на заболявания - понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а още 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, в случай че световният имунизационен обсег се усъвършенства.

Целите на Програмата са повишение на имунизационния обсег (от 2% до 17% за 4 години) на високорисковите групи от популацията - възрастни над 65 година От СЗО се надяват да преодолеят пречките за реализиране на по-висок имунизационен обсег, да обезпечат елементарен достъп до ваксини и елементарен достъп до информация за имунизациите, както и закони, с които да се обезпечи финансово застраховане за осъществяването на имунизациите.

Причините, заради които хората избират да не се имунизират, са комплицирани, признават от СЗО. Консултативната група по имунизациите към СЗО дефинира незаинтересоваността, сложния достъп до ваксини и неналичието на доверие като съществени аргументи за това. Здравните експерти са най-довереният консултант, който може да повлияе на решението за имунизация и те би трябвало да бъдат подкрепяни, с цел да могат да дават надеждна и достоверна информация за имунизациите.

От СЗО осведомят:

Ø Имунизацията против заразни заболявания пази освен имунизираното лице, само че и близките.
Ø Благодарение на имунизациите полиомиелитът е намалял с 99% от 1988 година насам.
Ø Морбили е една от най-заразните заболявания в света. Неимунизираните дребни деца имат най-голям риск от заразяване, а затрудненията могат да причинят даже гибел. През 2018 година инфектираните от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са умряли.
Ø Рубеолата при бременни дами може да аргументи гибел на плода или вродени недостатъци. Имунизацията против болестта в детството защищава човек за цялостен живот.
Ø Ваксината против хепатит Б е 95% ефикасна за попречване на зараза и развиване на хронични болести и рак на черния дроб, породени от вируса.
Ø Комбинирани ваксини, като тази против дифтерия, тетанус и коклюш, понижават броя на нужните клинични визити и инжекции, като по този метод понижават дискомфорта на детето.
Ø Имунизацията против човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с постоянен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за попречване на болестта.
Ø Имунизирането защищава от заболявания, избавя животи и е постоянна основа за здраве през целия живот.
МОРБИЛИ

Ø Морбили (дребна шарка) е съществено мощно заразно заболяване. То е 6 пъти по-заразно от грипа.
Ø При един на всеки 5 случая може да се развие тежко заболяване или затруднения като ушна зараза, пневмония, непрекъсната глухота, енцефалит или даже гибел.
Ø Две дози ваксини против морбили обезпечават съвсем 100% отбрана против болестта.
Ø Благодарение на имунизацията против морбили, броят на заболелите в европейския район на СЗО е понижен с над 90% от 90-те години на предишния век до в този момент, само че вирусът към момента се популяризира, там където има условия.
Ø Имунизираните хора предотвратяват появяването на вируса при тези, които не могат да бъдат имунизирани заради отслабена или повредена имунна система.
Ø За постигането на групов имунитет е належащо ваксинално покритие измежду минимум 95% от популацията.
Ø Рубеолата е заразна болест, която може да докара до импровизиран аборт, прибързано раждане или вродени недостатъци.
Ø 9 от 10 дами, инфектирани с вируса на рубеолата при започване на бременността си, губят бебето или го раждат със синдром на вродена рубеола.
Ø Децата със синдром на вродена рубеола могат да имат мозъчно увреждане, увреждане на слуха, недостатъци в очите и сърцето.
Ø Имунизацията обезпечава съвсем 100% отбрана против рубеола и води до фрапантни понижаване на случаите на рубеола.
ГРИП

Ø Грипът е едно от най-масовите инфекциозни болести при индивида с огромно клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се провокира от грипните вируси вид А и В.
Ø Според данни на СЗО по време на годишните грипни епидемии заболяват сред 5% и 10% от популацията. Поради затруднения от грип, тежко се разболяват към 3-5 милиона души, а умират 290 000 - 650 000, като 90% от случаите на гибел от болести, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.
Ø СЗО дефинира имунизацията като най-ефикасната отбрана от грип и като най-значимия метод за понижаване въздействието на епидемиите.
Ø По рекомендация на СЗО бе създадена четиривалентна ваксина против грип, която за разлика от тривалентната включва и двата типа грип вид В.
Ø Затова четиривалентните ваксини против грип доста усъвършенстват отбраната против циркулиращите грипни вируси, което покачва и общата успеваемост на имунизацията против грип.
Ø Четиривалентните ваксини против грип са налични у нас от грипен сезон 2017/18, когато съдържащите се в тях антигени изцяло съответстваха с циркулиращите вируси у нас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР