Европейската агенция по околна среда за пореден път поставя фокуса

...
Европейската агенция по околна среда за пореден път поставя фокуса
Коментари Харесай

Мръсният въздух - водеща причина за смъртност в Европа


Европейската организация по околна среда за следващ път слага фокуса на публичното внимание върху казуса със замърсяването на въздуха . Според последния отчет на специалистите мръсният въздух е виновен за повече от 500 хиляди случая на преждевременна гибел в границите на Европа.

Данните слагат факторът замърсен въздух измежду водещите аргументи за гибел, като експертите го дефинират за навсякъде най-подценявания

измежду тези фактори. При това отрицателният му резултат върху човешкото здраве продължава да бъде сериозен, макар използването на редица интернационалните ограничения за ограничение промишленото замърсяване на въздуха.

Повод за показване на отчета е точно желанието да се отчетат резултатите от налагането на сходни ограничения. Оказва се, че тези резултати са по-неудовлетворителни от предстоящите.

Според организацията 82% от градското население на Европа е непрестанно изложено на въздействието на прекалено замърсен въздух , а 10% от това население диша въздух със замърсявания, няколко пъти надвишаващи нормата . Счита се, че следствията от това са причина за 4 от всеки 5 случая на гибел в границите на континента.

По-задълбоченият взор върху разбора на експертите демонстрира, че с максимален отрицателен резултат върху здравето на индивида са фините прахови частици във въздуха, както и излъчванията от виглероден оксид и азотен диоксид , чието взаимоотношение с други газови съединения води до озониране на въздуха и струпване на рисково високи равнища на озон . В не толкоз световен аспект роля за несъразмерното замърсяване на въздуха в някои региони има и всеобщото тютюнопушене .

Свързани публикации.. София е столицата с най-мръсен въздух в Европа 0 Мръсният въздух убива 18 хиляди българи годишно 1 Мръсният въздух разтревожи Световната здравна организация 0

Праховите частици и токсините в мръсния въздух се асоциират със съществени последици върху човешкото здраве като развиване на рак на белия дроб или гърлото, инфаркт , инсулт , бъбречна и чернодробна непълнота. Именно тези положения са измежду водещите аргументи за преждевременна гибел в Европа.

Освен тях мръсният въздух се преглежда като причина за поява и на редица метаболитни нарушавания, хормонални проблеми, както и проблеми с паметта и концентрацията, изключително в детска възраст.

Представените данни са мотив проблемите със замърсяването на околната среда и следствията за човешкото здраве да се приоритизират в международен мащаб.

Иновативните стъпки за справяне с казуса към този момент са налице, като се чака до 20 години да се прекрати изцяло производството на дизелови и бензинови коли , а следващата година се чака показване на единна тактика за справяне с мръсния въздух в границите на Европа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР