Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип - най-рано догодина

Европейската организация по медикаментите (EMA) работи за вероятно разрешаване за приложимост на приспособени ваксини през септември. Това съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов в изявление - част от акцията " Плюс мен " на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.

Той изясни, че фирмите производители организират предклинични и клинични изпитвания на разнообразни разновидности на имунизациите - моновалентни, бивалентни, както и разнообразни комбинации на подвариантите на Омикрон.

По думи на Богдан Кирилов все още най-вече данни има за приспособени ваксини по отношение на подварианта ВА.1 на Омикрон, като се чака в началото точно тези ваксини да получат позволение за приложимост, а след това и такива по отношение на ВА.4 и ВА.5.

На този стадий обект на оценка от ЕМА са данните за приспособени ваксини на двете позволени за приложимост РНК ваксини, от които България чака доставки септември, уточни шефът на ИАГ.

Той е безапелационен, че даже при нововъзникващите разновидности на ковид позволените за приложимост ваксини не престават да са високоефективни за попречване на хоспитализация, предотвратяване от тежко протичане на болестта и гибел.

Богдан Кирилов изясни, че финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори отвън Европейски Съюз ще покажe доколко новите приспособени ваксини ще показват по-висока успеваемост по отношение на употребяваните все още

Според него ранното използване на втора бустер доза от наличните все още ваксини в Европейски Съюз е извънредно значимо за най-рисковите групи, за попречване на тежко заболяване и опазване на потенциала на здравната система.

Такъв метод би имал максимален резултат в страни като България, където вълната BA.4/5 стартира и към момента не е достигнала своя връх, уточни той, като стимулира мнението си и с обновените рекомендации на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Европейската организация по медикаментите.

Двете институции удостоверяват, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-голям риск от тежко протичане на болестта , а по-ниският брой на лица със приключен имунизационен курс у нас по отношение на останалите страни от Европейски Съюз дефинират нуждата от продължение на акцията за първична имунизация и приложението на първа бустер доза, за бъде предпазена оптималната част от популацията.

Относно упованията, че през есента на пазара към този момент ще има и комбинирана ваксина против COVID-19 и грип, шефът на ИАЛ посочи, че изпитванията на подобен препарат са на доста ранен стадий и не се чака такава да бъде налична до края на 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР