Европейската агенция по лекарствата (EMA) отново повтори, че ползите от

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) отново повтори, че ползите от
Коментари Харесай

ЕМА отново потвърди, че ползите от Covid ваксината на АстраЗенека надвишават рисковете

Европейската организация по медикаментите (EMA) още веднъж повтори, че изгодите от имунизацията против Covid-19 на " АстраЗенека " (AstraZeneca) надвишават всевъзможни опасности при пълнолетни от всички възрастови групи, макар че " доста редките случаи на формиране на кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити са зародили след имунизация ".

Това са част от подробните насоки от продължаващия от EMA обзор на случаите на редки кръвни съсиреци, оповестени в петък.

Обновената поддръжка идва, откакто няколко страни в Европейския съюз и по света ограничиха използването на имунизацията на " АстраЗенека ", известна като Vaxzevria, до момента в който Дания спря изцяло използването ѝ, откакто бяха доказани вероятни връзки с проблеми със съсирване на кръвта.

Европейският лекарствен регулатор още веднъж удостовери и в петък, че имунизацията Vaxzevria е ефикасна при попречване на хоспитализации, приемане в интензивно поделение и смъртни случаи заради Covid-19. EMA уточни, че най-честите нежелани реакции нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни. Най-сериозните нежелани реакции са доста редки случаи на необикновени кръвни съсиреци с ниско равнище на тромбоцити, които се пресмятат на един на 100 000 имунизирани. Хората би трябвало да потърсят здравна помощ, в случай че имат признаци, уточни още EMA.

Междинният разбор на комисия за сигурност на Европейската организация по медикаментите откри, че съществени странични резултати на редки кръвни съсиреци е евентуално да се появят при един на 100 000 имунизирани хора, се показва в изказване на регулатора.

Комисията за сигурност на медикаментите на EMA проучва данни от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите и от страните членки, с цел да оцени рисковете, свързани с имунизацията на " АстраЗенека ". Комисията предизвести, че остават някои несигурности по отношение на данните, произлизащи от " неналичието на единни данни в целия Европейски Съюз, вероятни закъснения при докладване на странични резултати, вероятни неотчетени странични резултати и лимитирани данни от следените изследвания ".

По-рано този месец EMA съобщи, че е разкрила допустима връзка сред коронавирусната ваксина на AstraZeneca и сходен, необичаен проблем със съсирването на кръвта, обвързван с този след слагане на имунизацията на Johnson & Johnson, който е довел до дребен брой смъртни случаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР