Европарламентът санкционира латвийската евродепутатка Татяна Жданока, която беше обвинена в

...
Европарламентът санкционира латвийската евродепутатка Татяна Жданока, която беше обвинена в
Коментари Харесай

Европарламентът санкционира латвийска евродепутатка заради шпионаж за Русия

Европарламентът глоби латвийската евродепутатка Татяна Жданока, която беше упрекната в медиите тази година, че е шпионирала за Русия, заяви „ Политико “.


През януари съветският проверяващ вестник The Insider заяви, че Жданока от години е работил от името на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), наследничката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера. Жданока отхвърли обвиняванията, като сподели на евродепутатите през февруари, че е просто „ сътрудник за мир “. Латвийските секрети служби започнаха наказателно дело против нея, оповестиха локалните медии през март. Парламентът стартира свое лично административно следствие против евродепутатката, а председателката й Роберта Мецола разгласи в серия от наказания против Жданока, откакто я упрекна в нарушаване на кодекса за държание на евродепутатите.

Жданока, който е евродепутатка от 2004 година и е член на групата на Зелените/ЕСА до 2022 година, е нарушил елементи от кодекса, свързани с декларирането на частни ползи и приемането на дарове, сподели Мецола, без да дава повече детайлности.

Санкциите ще се състоят от петдневна санкция от нейните дневни надбавки, възлизаща на 1750 евро, и също по този начин ще й бъде неразрешено да извършва избрани функции в представляването на Европарламента до края на този мандат през юли, след което не се чака да бъде евродепутат повече.

Парламентът бе разтресен и от различен скандал с съветско въздействие, обвързван с чешка медия, наречена „ Гласът на Европа “. Според чешките секрети служби медията е плащала на европейски политици, в това число евродепутати, като част от проект за разпространяване на съветската агитация. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР