Европарламентът прие предварително политическо споразумение с държавите от Европейския съюз

...
Европарламентът прие предварително политическо споразумение с държавите от Европейския съюз
Коментари Харесай

Европейският парламент ще приеме закон за подобряване качеството на въздуха

Европарламентът одобри авансово политическо съглашение с страните от Европейския съюз /ЕС/, по отношение на новите ограничения за възстановяване качеството на въздуха в Съюза. Целта е чиста околна среда за индивида, естествените екосистеми и биологичното многообразие.

С новите правила се дефинират по-строги гранични стойности от 2030 година и целеви стойности за замърсителите със съществено влияние върху човешкото здраве, в това число прахови частици /ПЧ2,5, ПЧ10/, азотен диоксид /NO2/ и серен диоксид /SO2/. Държавите членки могат да изискат крайният период /2030 г./ да бъде отсрочен с до 10 години, в случай че са изпълнени съответни условия .

Ако новите национални правила бъдат нарушени , засегнатите от замърсяването на въздуха, ще могат да подхващат правни дейности , а жителите ще могат да получат обезщетение , в случай че здравето им е било повредено.

В градовете ще бъдат основани повече пунктове за взимане на проби за качеството на въздуха и понастоящем фрагментираните показатели за качеството на въздуха в целия Европейски Съюз ще станат съпоставими, ясни и обществено налични .

Законът би трябвало да бъде признат също и от Съвета , преди да бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие 20 дни по-късн о. След това страните от Европейски Съюз ще разполагат с две години, с цел да приложат новите правила .

Замърсяването на въздуха продължава да бъде водеща екологична причина за преждевременна гибел в Европейски Съюз с към 300 000 случая годишно . През октомври 2022 година Комисията предложи преразглеждане на разпоредбите на Европейски Съюз за качеството на въздуха с по-амбициозни цели за 2030 година Като задачата е нулево замърсяване до 2050 година в сходство с проекта за деяние за нулево замърсяване.

Идва краят на БДЖ? Отваря ли се пазарът за пътнически транспорти и за други оператори?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР