Европа задейства първата си система за контрол на чуждестранните инвестиции.

...
Европа задейства първата си система за контрол на чуждестранните инвестиции.
Коментари Харесай

ЕС поставя бариери пред закупуването на стратегически активи от чужденци

Европа задейства първата си система за надзор на задграничните вложения. От 11 октомври е в действие регламентът, който регулира влизането на компании от други страни в стратегически браншове. Той отваря вратата за изчерпателен обзор на всички интервенции, осъществени от март насам от инвеститори от страни отвън Европейски Съюз, написа. 

Еврокомисията искаше да се оправи с внезапното рухване на пазарите през март и излезе с рекомендации, в които изиска от държавите-членки да одобряват защитни бариери допустимо най-скоро за своите стратегически браншове като енергетиката, сериозните технологии (изкуствен разсъдък, роботика, нанотехнологии), медиите и секторите с достъп до сензитивна информация като персонални данни или с опция за надзор на такава информация. 

Изпълнителният орган на Общността наложи защитна мярка, ако задгранична инвестиция не бъде подложена на народен развой на надзор, било тъй като държавата-членка не иска да одобри тези ограничения или тъй като няма време да ги утвърди. Брюксел откри, че държавите-членки и Еврокомисията могат да показват наблюдения и мнения в границите на петнадесет месеца след направената инвестиция, което на процедура значи, че всяка задгранична инвестиция, направена от март 2020 г.  може да бъде обект на следващи наблюдения от държавите-членки или мнения на Комисията от 11 октомври до юни 2021 година (петнадесет месеца след инвестицията, бел. ред.). 

Според съветваните правни източници от El Economista, този миг е от изключително значение, защото нов вложител е могъл да поеме контрола върху компанията в границите на този интервал, да завърши годишните счетоводни доклади или даже да раздели компания, което може да породи голяма правна неустановеност. 

Испанското държавно управление реагира светкавично на настояването на някои от огромните компании от показателя на испанската фондова борса Ibex и разгласи използването на тези бариери краткотрайно в Закона за кралския декрет, утвърден на 18 март. Впоследствие се разшири контрола до на практика всеки бизнес бранш, като за надзора дава отговор Съвет за задгранични вложения. Според кралския декрет, обект на наблюдаване е всяка интервенция, надвишаваща един милион евро, изключително в сектори, които могат да обиден публичната сигурност и здраве. 

В регламента, който в този момент влиза в действие, Брюксел признава, че контролът на стратегическите браншове се прави без значение от цената на транзакцията, само че се базира на опцията да спре продажбата на стартъп, който работи върху новаторска технология.

В Ръководството за използване на регламента на Европейски Съюз, до което El Economista е имал достъп, Брюксел желае необятно да се употребяват рестриктивните мерки в сериозни браншове, основно опазването на здравето, с цел да се резервира опцията за достъп до нужните материали и предлага на страните да употребяват необятни тълкувания, с цел да подсигуряват, че стратегическите компании не сменят притежателите си по време на тази здравна рецесия. От своя страна ЕС взима под внимание ограниченията, подхванати от другите държавни управления, които имат последната дума да одобрят или откажат въпросните интервенции.

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР