Европа в момента е по-обединена от всякога и Путин не

...
Европа в момента е по-обединена от всякога и Путин не
Коментари Харесай

Съюз, който е силен заедно: Пълната реч на Урсула фон дер Лайен

„ Европа сега е по-обединена от всеки път и Путин не очакваше това “, сподели Урсула фон дер Лайен.

Основни акценти в речта бяха войната в Украйна, енергийната рецесия, корупцията, образованието, помощта за бизнеса и за хората, поради множеството рецесии, пред които Европейски Съюз е подложен. Урсула фон дер Лайен е безапелационна, че страните от Европейския съюз би трябвало да скъсат дефинитивно зависимостите си с съветския газ, други възможности за това има. За цялостна диверсификация тя уточни снабдители от Съединени американски щати, Норвегия и други страни.

Пълният текст на речта “Състоянието на Съюза ” на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

 
Съюз, който е мощен дружно
 

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми членове на Парламента,

Мои европейски съграждани,

Никога до момента този парламент не е обсъждал положението на нашия Съюз, до момента в който на земята на Европа бушува война.

Всички помним онази съдбовна заран в края на февруари. 

Европейците от целия ни Съюз се разсъниха и бяха слисани от това, което видяха. Разтърсени от появилото се отначало безмилостно лице на злото. Преследвани от звуците на сирени и от голата грубост на войната.

От същия този миг обаче целият континент се изправи в взаимност.

На граничните пунктове, където бежанците откриха заслон. По улиците ни, изпълнени с украински знамена. В класните стаи, където украински деца сътвориха нови другари.

От същия този момент европейците нито се крият, нито се двоумят. Те откриха смелостта да създадат това, което би трябвало. И от същия този момент нашият Съюз като цяло се появи на висотата на ситуацията.

Преди петнадесет години по време на финансовата рецесия ни лиши години, с цел да намерим трайни решения. Десетилетие по-късно, когато ни порази международната пандемия, това ни лиши единствено седмици.

Тази година обаче, незабавно щом съветските войски прекосиха границата с Украйна, нашата реакция беше единна, решителна и незабавна. И би трябвало да се гордеем с това.

Ние още веднъж извадихме нескрито вътрешната мощ на Европа.

И ще се нуждаем от цялата тази мощ. Месеците пред нас няма да бъдат леки. Независимо дали става въпрос за фамилии, които се борят да свържат двата края, или за предприятия, които са изправени пред сложен избор за бъдещето си. Нека бъдем изцяло ясни: залогът е доста висок. Не единствено за Украйна, само че и за цяла Европа и света като цяло. Ще бъдем подложени на тествания. Подложени от тези, които желаят да се възползват от всеки тип разделяне сред нас.

Това е освен война на Русия против Украйна.

Това е война против нашата сила, война против нашата стопанска система, война против нашите полезности и война против нашето бъдеще. Става въпрос за автокрацията против демокрацията. И аз заставам тук уверена, че със храброст и взаимност Путин ще се провали и Европа ще надделее.

 

Уважаеми членове на Парламента, Днес смелостта има име и това име е Украйна.  Смелостта има лице — лицето на украинските мъже и дами, които се опълчват на съветската експанзия.

Спомням си един миг от ранните седмици на нашествието. Когато първата дама на Украйна Олена Зеленска събра родителите на украински деца, убити от нашественика. Стотици фамилии, за които войната в никакъв случай няма да завърши и за които животът в никакъв случай няма да бъде както преди.

Видяхме по какъв начин първата дама води смълчана група от съкрушени майки и татковци, като закачат звънчета по дърветата — по едно за всяко починало дете. Сега звънчетата ще звънят постоянно във вятъра и почтените жертви на тази война ще живеят вечно в нашата памет.

Тя е тук с нас през днешния ден!

Скъпа Олена, изискваше се голяма храброст, с цел да се опълчиш против жестокостта на Путин. Но ти откри тази храброст.

Възправи се нация от герои.

Днес Украйна е мощна, защото цялата страна води пердах улица по улица, къща след къща. Обръщам се към скъпата първа дама — Украйна е мощна, тъй като хора като твоя брачен партньор, президента Зеленски, останаха в Киев, с цел да бъдат отпред на съпротивата — дружно с теб и твоите деца.

Ти даде смелост на цялата нация. И видяхме през последните дни по какъв начин храбростта на украинците бива възнаградена.

Ти направи да се чуе гласът на твоя народ на международната сцена.

И ти ни даде надежда на всички нас.

Затова през днешния ден желаеме да благодарим на теб и на всички украинци.

Слава на тази страна на европейски герои. Слава Украйни!  

Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоколебима.

Още от първия ден Европа стои на страната на Украйна. С оръжия. Със средства. С гостолюбие за бежанците. И с най-строгите наказания, които светът в миналото е виждал. Финансовият бранш на Русия е в реанимацията. Ние отрязахме три четвърти от съветския банков бранш от интернационалните пазари.

Близо хиляда интернационалните сдружения напуснаха страната. Производството на коли е намаляло с три четвърти спрямо предходната година. Аерофлот заземява самолети, защото няма повече аварийни елементи. Руските военни вземат чипове от съдомиялни и хладилници, с цел да ремонтират военния си хардуер, защото са им се свършили полупроводниците. Руската индустрия е срината.

Именно Кремъл е този, който насочи съветската стопанска система по пътя към забвението.

Това е цената за дирята, която Путин оставя, от гибел и съсипия. И желая да заявя напълно ясно, че глобите няма да изчезнат. Сега е моментът да покажем увереност, а не подготвеност за помиряване.

Същото се отнася и за финансовата ни поддръжка за Украйна. Досега „ Екип Европа “ е дал над 19 милиарда евро финансова помощ. Като в тази сметка не влиза нашата военна поддръжка. Не си и помисляме обаче да се откажем скоро.

Възстановяването на Украйна ще изисква големи запаси. Например съветските удари са развалили или унищожили над 70 учебни заведения.

Половин милион украински деца са почнали образователната си година в Европейския съюз. Но доста други в Украйна просто не разполагат с класна стая, в която да отидат.

Затова през днешния ден разгласявам, че ще работим с първата дама в поддръжка на възобновяване на повредените украински учебни заведения. Ето за какво ще предоставим 100 милиона евро. Защото бъдещето на Украйна стартира в нейните учебни заведения.

Не единствено ще оказваме поддръжка с финансиране, само че и ще дадем опция на Украйна да се възползва оптимално от своя капацитет. Украйна към този момент е разрастващ се център за технологии и дом на голям брой новаторски млади предприятия.

Затова желая да активизираме цялостната мощ на нашия обединен пазар, с цел да спомогнем за ускоряването на растежа и основаването на благоприятни условия.

През март сполучливо свързахме Украйна с нашата електроенергийна мрежа. Първоначално това беше планувано за 2024 г. Но го направихме в границите на две седмици. Днес Украйна изнася електрическа енергия за нас. Искам доста да разширя тази взаимноизгодна търговия.

Вече отменихме краткотрайно вносните мита върху износа от Украйна за Европейски Съюз. Ще включим Украйна в нашето европейско пространство за безвъзмезден роуминг.  Нашите коридори на солидарността са огромен триумф. Въз основа на всичко това Комисията ще работи с Украйна за обезпечаване на безконтролен достъп до единния пазар. Както и противоположното.

Нашият обединен пазар е един от най-големите триумфи на Европа. Сега е време да го превърнем в сполучливо начинание и за нашите украински другари.

Ето за какво отивам през днешния ден в Киев, с цел да обсъдя в детайли това с президента Зеленски.
 France EU Europe Ukraine 22257310713035
Уважаеми членове на Парламента,

Един урок от тази война е, че ние трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин.

В Анна Политковская и всички съветски публицисти, които разкриваха закононарушенията и заплатиха най-високата цена. В нашите другари в Украйна, Молдова, Грузия и опозицията в Беларус.

Трябваше да се вслушаме в гласовете вътре в нашия Съюз — в Полша, в балтийските страни и в цяла Централна и Източна Европа.

Те ни споделяха от години, че Путин няма да спре. И действаха съгласно с това. 

Нашите другари в балтийските страни работиха интензивно, с цел да сложат завършек на зависимостта си от Русия. Те вложиха в сила от възобновими източници, в терминали за ВПГ и в междусистемни връзки.  Това коства доста. Но зависимостта от съветски изкопаеми горива излиза доста по-скъпо.

Трябва да се отървем от тази взаимозависимост в цяла Европа.

Ето за какво постигнахме единодушие за взаимно предпазване на газ. Сега сме достигнали 84 %: надхвърляме задачата си.

За страдание обаче това няма да бъде задоволително. Диверсифицирахме газовите доставки. Вместо Русия — надеждни снабдители: Съединени американски щати, Норвегия, Алжир и други.

Миналата година съветският газ представляваше 40 % от нашия импорт на газ. Днес той е намалял до 9 % от газопроводния газ.

Русия обаче продължава интензивно да манипулира нашия енергиен пазар. Те избират да изгарят газа на факел, в сравнение с да го доставят. Този пазар към този момент не действа.

Освен това рецесията в региона на климата тежи съществено на нашите сметки. Топлинни талази усилиха търсенето на електрическа енергия. Засушавания затвориха водноелектрически и нуклеарни централи.

В резултат на това цените на газа са се нараснали с повече от 10 пъти спрямо преди пандемията. Свързването на двата края се трансформира в източник на безпокойствие за милиони предприятия и семейства.

Но европейците се оправят самоуверено и с това.

Работниците в керамични фабрики в Централна Италия взеха решение да реалокират промените си в ранна заран, с цел да се възползват от по-ниските цени на силата.

Просто си представете родителите измежду тях, които би трябвало да изоставен дома си рано, когато децата към момента спят, заради война, която не са избрали. 

Това е единствено един от милионите образци за това по какъв начин европейците се приспособяват към тази нова действителност. Искам нашият Съюз да вземе образец от своите жители. Намаляването на търсенето през пиковите часове ще разреши доставките да стигат за по-дълго и ще докара до намаление на цените. 

Ето за какво предлагаме ограничения за страните членки за понижаване на общото им ползване на електрическа енергия.

Необходима е обаче по-целенасочена поддръжка.

За промишлености, като да вземем за пример нашите производители на стъкло, които към този момент би трябвало да загасят пещите си. Или за самотни родители, изправени пред една стряскаща сметка след друга. Милиони европейци се нуждаят от помощ. Държавите — членки на Европейски Съюз, към този момент вложиха милиарди евро, с цел да подкрепят уязвимите семейства.

Знаем обаче, че това няма да бъде задоволително.

Ето за какво предлагаме таван на приходите на сдруженията, произвеждащи електрическа енергия при ниски разноски.

Тези сдружения осъществят доходи, които нито са очаквали, нито са си представяли в миналото. В нашата обществена пазарна стопанска система облагите са положителни. В днешно време обаче трупането на рекордни облаги от войната и на гърба на потребителите е неправилно. В такива времена облагите би трябвало да се разпределят и насочват към тези, които най-вече се нуждаят от тях.

С нашето предложение ще бъдат събрани над 140 милиарда евро, посредством които страните членки ще могат да облекчат директно резултатите от шока.

Тъй като сме в рецесия с изкопаемите горива, този бранш също носи съответна отговорност. Големите петролни, газови и въгледобивни сдружения също осъществят големи облаги. Така че те би трябвало да заплатят своя обективен дял, да допринесат с данък за справяне с рецесията. Всички тези дейности са изключителни и краткотрайни ограничения, по които работим, в това число разисквания по отношение на тавани на цените.

Трябва да продължим да работим за намаляването на цените за газа. Трябва да подсигуряваме както сигурността на доставките ни, по този начин и конкурентоспособността ни в международен мащаб.

Затова дружно с страните членки ще разработим набор от ограничения, при които се регистрира характерният темперамент на връзките ни с доставчиците  — от ненадеждни снабдители като Русия до надеждни сътрудници като Норвегия

С министър-председателя Стьоре се договорихме за основаването на работна група. Екипите започнаха работата си. Още една значима тематика участва в дневния ред. Понастоящем нашият пазар на газ се промени фрапантно: от главно газопроводен газ към все по-големи количества ВПГ. Използваният на пазара на газ референтен индикатор - TTF, обаче не бе приспособен.

Ето за какво Комисията ще работи за установяването на по-представителен референтен индикатор.

Същевременно сме наясно, че енергийните сдружения са изправени пред съществени проблеми с ликвидността на пазарите на фючърсни контракти за електрическа енергия, което излага на риск действието на нашата енергийна система. Ще работим с пазарните регулатори за облекчение на тези проблеми, като изменим наредбите по отношение на обезпеченията и предприемем ограничения за ограничение на неустойчивостта на цените в границите на деня.

През октомври ще изменим краткотрайната рамка за държавна помощ, с цел да се даде опция за даване на държавни гаранции, като в същото време се запазят идентичните условия на конкуренция.

Всичко това са единствено първи стъпки. Докато се оправяме с тази непосредствена рецесия обаче, би трябвало да гледаме напред. Действащата понастоящем конструкция на пазара на електрическа енергия, учредена на класификация на офертите, към този момент не е обективна във връзка с потребителите. Те би трябвало да се възползват от преимуществата на нискоразходното произвеждане на сила от възобновими източници.

Затова би трябвало да отделим преобладаващото въздействие на газа върху цената на електрическата енергия. За тази цел ще предприемем дълбока и всеобхватна промяна на пазара на електрическа енергия.

Сега и тук са въпроси от първостепенно значение. Преди половин век, през 70-те години на предишния век, светът беше изправен пред друга рецесия, обвързвана с изкопаемите горива.

Някои от нас си спомнят, че с цел да пестим сила, прекарвахме почивните си през днешния ден, без да употребяваме колите си. Въпреки това не променихме нищо. Не се освободихме от зависимостта си от петрола. Още по-лошо, секторът на изкопаемите горива бе мощно субсидиран.

Това бе неверно освен предвид на климата, само че и на обществените ни финанси и на нашата самостоятелност. И през днешния ден към момента плащаме за това. Само няколко визионери схванаха, че същинският проблем са самите изкопаеми горива, а освен тяхната цена. Сред тях бяха нашите датски другари. Когато настъпи петролната рецесия, Дания стартира да влага съществено в потреблението на вятърната сила.

Тя сложи основите на водещата роля на вятърната сила в енергийния бранш в международен мащаб и сътвори десетки хиляди нови работни места .  

Това е пътят, по който би трябвало да поемем!

Не единствено краткосрочни и бързи решения, само че и смяна на парадигмата, скок в бъдещето.

 

Уважаеми членове на Парламента,

Добрата вест е, че нужната смяна към този момент стартира.Тя се случва в Северно и в Балтийско море, където страните членки вложиха всеобщо в ситуирани в морето вятърни турбини. Тя се случва в Сицилия, където най-голямата в Европа слънчева централа скоро ще стартира да създава най-новото потомство слънчеви панели.  Тя се случва в Северна Германия, където районните влакове към този момент се задвижват от водород от възобновими източници.

Водородът може да се трансформира в преломен фактор за Европа.

По отношение на водорода би трябвало да преминем от нишов към всеобщ пазар. С REPowerEU увеличихме двойно нашата цел: до 2030 година желаеме да произвеждаме 10 милиона тона водород от възобновими източници в Европейския съюз всяка година.

За да го реализираме, би трябвало да създадем медиатор на пазара за водород за превъзмогване на неналичието на вложения и реализиране на сходство сред предлагането и търсенето в бъдеще.

Ето за какво през днешния ден мога да разглася, че ще създадем нова европейска банка за водород.

Тя ще спомага за гарантиране на закупуването на водород от възобновими източници, като се употребяват по-специално средствата на Фонда за нововъведения. Тя ще може да влага 3 милиарда евро за подкрепяне на построяването на бъдещия пазар на водород.

Така ще можем да изградим стопанската система на бъдещето. Това е нашият Зелен пакт за Европа. През последните месеци всички станахме очевидци на това, какъв брой е значим Зеленият пакт за Европа. Ще запомним лятото на 2022 година Всички станахме очевидци на пресъхването на реките, на горските пожари и на рисковите горещини. 

Положението е дори още по-сериозно. Досега ледниците в Алпите бяха като незабавни водни ресурси за реки като Рейн и Рона. Но защото ледниците в Европа се топят по-бързо от всеки път, последствията от бъдещи суши ще бъдат още по-тежки. Трябва да работим непрекъснато за адаптирането към изменението на климата, както и за превръщането на природата в най-важния ни съдружник.

Ето за какво Съюзът ни ще упорства за постигането на амбициозно международно съглашение за природата в границите на Конференцията на Организация на обединените нации по отношение на биоразнообразието, която ще се организира в Монреал тази година.

Ще създадем същото и по време на COP27 в Шарм ел-Шейх. В кратковременен проект обаче би трябвало да се подготвим по-добре, с цел да се оправим с изменението на климата. Никоя страна не може да се бори сама с рискови метеорологични феномени и с тяхната разрушителна мощ.

Това лято изпратихме самолети от Гърция, Швеция и Италия за битка с пожарите във Франция и в Германия. Тъй като тези феномени зачестяват и се ускоряват, Европа ще има потребност от по-голям потенциал.

Затова през днешния ден разгласявам, че през идната година ще увеличим двойно потенциала ни за битка с пожарите. За да попълни въздушния си флот, Европейският съюз ще закупи 10 спомагателни леки амфибийни самолета и три хеликоптера.

Това е образец за европейска взаимност в деяние.

 

Уважаеми членове на Парламента,

Последните години демонстрираха какъв брой доста може да реализира Европа, когато е обединена. След невижданата пандемия нашето икономическо произвеждане изпревари нивата отпреди рецесията в рекордно къс период.Преминахме от обстановка на липса на ваксини до обезпечаването на над 4 милиарда дози за европейците и за света. И в рекордно къс период представихме SURE, тъй че хората да могат да запазят работното си място, даже в случай че предприятията са останали без работа.

Бяхме в най-дълбоката криза от Втората международна война насам.   Постигнахме най-бързото възобновяване след следвоенния стопански взрив.

Това бе допустимо, защото всички ние се обединихме към общ проект за възобновяване. NextGenerationEU даде подтик на доверието в нашата стопанска система. Като действието на инструмента занапред стартира.

Досега на страните членки са били изплатени 100 милиарда евро. Това значи, че 700 милиарда евро към момента не са влезнали в нашата стопанска система.

NextGenerationEU ще подсигурява непрекъснат поток от вложения за опазване на работните места и на растежа. Това ще докара до облекчение на натиска върху нашата стопанска система. Но най-важното е, че това значи обновяване. С инструмента се финансират нови вятърни турбини и слънчеви паркове, високоскоростни влакове и реновиране за икономии на сила.

NextGenerationEU бе умислен като план преди съвсем две години, само че не щеш ли през днешния ден Европа се нуждае тъкмо от него.

Нека се придържаме към проекта.

Нека средствата бъдат разполагаем на съответните страни членки.

 

Уважаеми членове на Парламента,

Бъдещето на нашите деца се нуждае както от вложения в резистентност, по този начин и от устойчиви вложения. Трябва да финансираме прехода към цифрова стопанска система и стопанска система с нулеви чисти излъчвания.

Въпреки това би трябвало да отчетем новата действителност, обвързвана с по-големия обществен дълг. Нуждаем се от фискални правила, които дават опция за стратегически вложения, като в същото време се резервира фискалната резистентност. Правила, които са подобаващи за превъзмогване на провокациите на актуалното десетилетие.

През октомври ще представим нови хрумвания за нашето икономическо ръководство.

Но позволете ми да споделя с вас няколко съществени правилото.

Държавите членки следва да разполагат с по-голяма еластичност във връзка с проектите си за понижаване на дълга. Трябва обаче да е налице повече отчетност за осъществяването на контрактуваното. Следва да има по-прости правила, които всички могат да следват.

Да се отвори пространството за стратегически вложения и да се даде на финансовите пазари доверието, от което се нуждаят. Нека още веднъж очертаем взаимен път напред. С повече независимост за вложение. И повече надзор върху напредъка. По-голяма ангажираност от страна на страните членки. И по-добри резултати за жителите.

Нека преоткрием духа от Маастрихт — стабилността и растежът могат да вървят единствено ръка за ръка.

 

Уважаеми членове на Парламента,

На прага на този преход в стопанската система ни би трябвало да разчитаме на трайните полезности на нашата обществена пазарна стопанска система. Тя е построена въз основа на концепцията, че най-голямата мощ на Европа е във всеки един от нас.

В нашата обществена пазарна стопанска система всеки е поощрен да разпростира капацитета си, само че също по този начин се поставят грижи за нашата накърнимост като човешки същества.

В нея резултатите се възнаграждават, а отбраната е обезпечена. Тя разкрива благоприятни условия, само че също по този начин слага ограничавания.

Днес имаме още по-голяма потребност от това.

Защото солидността на нашата обществена пазарна стопанска система ще бъде движещата мощ на екологичния и цифровия преход.

Нуждаем се от благоприятна бизнес среда, работна мощ с подобаващи умения и достъп до първични материали, нужни за нашата промишленост.

От това зависи бъдещата ни конкурентоспособност. Трябва да премахнем пречките, пред които към момента са изправени нашите дребни предприятия. Именно дребните предприятия би трябвало да заемат централно място в сегашната промяна, защото те са гръбнакът на дългогодишната индустриална мощност на Европа.И те постоянно са поставяли чиновниците си преди всичко — даже и най-много по време на рецесия. Инфлацията и несигурността обаче оказват изключително огромен напън върху тях.

Ето за какво ще предложим пакет от ограничения за подкрепяне на МСП.

Той ще включва предложение за обединен набор от правила за данъчно облагане при осъществяване на стопанска активност в Европа — назоваваме го BEFIT.

Това ще улесни развиването на стопанска активност в нашия Съюз. Намаляването на бюрокрацията ще обезпечи по-добър достъп до динамичността на континенталния пазар.  Ще преразгледаме и Директивата по отношение на забавените заплащания , тъй като просто не е заслужено една четвърт от банкрутите да се дължат на неплатени в точния момент фактури.

За милиони фамилни предприятия това ще съставлява избавително въже в сложни моменти. Липсата на личен състав е друго предизвикателство, пред което са изправени европейските предприятия. Равнището на безработица е по-ниско от всеки път. 

Това е прелестно.

Но в това време броят на свободните работни места доближи рекордно ниво. Независимо дали става въпрос за водачи на камиони, сервитьори или летищен личен състав. Или пък за болногледачи, инженери или ИТ експерти. От хора с ниска подготовка до такива с висше обучение — Европа има потребност от всички!

Ето за какво би трябвало да влагаме доста повече в образованието и повишението на квалификацията.

За задачата желаеме да работим в тясно съдействие с предприятията. Защото те най-добре знаят от какви експерти ще имат потребност в този момент и за в бъдеще. Трябва също по този начин да съвместим по-добре тези потребности с задачите и желанията на самите търсещи работа лица във връзка с професионалното им развиване. Освен това желаеме да притеглим по-целенасочено квалифицирани експерти от чужбина, които да укрепят локалните предприятия и растежа на Европа.

Важна първа стъпка е да се усъвършенства и форсира признаването на техните квалификации в Европа. Защото Европа би трябвало да стане по-привлекателна за тези, които са експерти в дадена област и желаят да допринесат със знанията и уменията си.

Ето за какво предлагам 2023 година да стане Европейска година на образованието, и най-много на повишението на квалификацията. 
 France EU Ukraine 22257278421610 Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола (вляво), първата дама на Украйна Олена Зеленска (в средата) и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Уважаеми членове на Парламента,

Продължавам с третия ми мотив по отношение на нашите МСП и нашата индустрия.

Независимо дали приказваме за направени по поръчка интегрални схеми за виртуална действителност, или за кафези за предпазване на сила за фотоволтаични панели — достъпът до първични материали е от решаващо значение за триумфа на нашия преход към устойчива и цифрова стопанска система. Литият и редкоземните детайли скоро ще бъдат по-важни от нефта и газа.

Само потребностите ни от редкоземни детайли ще набъбнат пет пъти до 2030 година

И това е добър знак!

Защото демонстрира скоростта, с която напредва нашият Европейски зелен пакт. Единственият проблем е, че понастоящем една страна управлява съвсем целия пазар. Трябва да избегнем повторното изпадане според, както се случи с нефта и газа. За постигането на тази цел значима роля има нашата комерсиална политика.

Новите партньорства ни оказват помощ освен да укрепим стопанската система си, само че и да отстояваме ползите и полезностите си в международен мащаб.

С единомислещи сътрудници можем да осигурим стандарти за условия на труд и за запазване на околната среда даже отвън нашите граници. Преди всичко би трябвало да възобновим връзките си с тези сътрудници и с значими разрастващи се райони.

Ето за какво ще показва за одобрение споразуменията с Чили, Мексико и Нова Зеландия. Освен това продължаваме договарянията с значими сътрудници като Австралия и Индия.

Гарантирането на доставките обаче е единствено първата стъпка. Обработката на тези метали е също толкоз значима. Днес Китай управлява международната преработвателна индустрия. Почти 90 % от редкоземните детайли и 60 % от лития се преработват в Китай.

Ще набележим стратегически планове по цялата верига на доставки — от добива до рафинирането, от преработката до преработването. И ще създадем стратегически запаси там, където доставките са изложени на риск. 

Ето за какво през днешния ден разгласявам Европейски законодателен акт за суровините от изключителна значимост.

Знаем, че този метод може да бъде сполучлив. Преди пет години Европа сложи началото на Алианса за акумулаторните акумулатори. Скоро две трети от акумулаторните акумулатори, от които се нуждаем, ще бъдат създавани в Европа. Миналата година разгласих Европейския законодателен акт за интегралните схеми. През идващите месеци ще стартира работата по първата гигафабрика за интегрални схеми.

 Сега би трябвало да повторим този триумф.

  Ето за какво ще увеличим финансовото си присъединяване във значими планове от общоевропейски интерес. А в бъдеще ще упорствам за основаването на нов Европейски фонд за суверенитет.

Нека се уверим, че бъдещето на индустрията се основава в Европа.

 

Уважаеми членове на Парламента,

Когато погледнем положението на света през днешния ден, постоянно може да ни се коства, че това, което в миналото е изглеждало толкоз продължително, през днешния ден постепенно изчезва. И по някакъв метод кончината на кралица Елизабет II предходната седмица ни подсети за това. 

Тя е легенда!

Тя беше константа в бурните и трансформиращи събития през последните 70 години. Хладнокръвна и непоклатима в службата си. Но повече от всичко, тя постоянно намираше точните думи за всеки един миг. От апелите, които насочи през 1940 година към евакуираните от войната, до историческото ѝ послание по време на пандемията. Тя докосваше с думите си освен сърцата на своя народ, само че и душите на всички по света. И когато си помисля за обстановката, в която се намираме през днешния ден, нейните думи в разгара на пандемията към момента отекват в мен.

Тя съобщи: „ Ще успеем — и този триумф ще принадлежи на всеки един от нас “.

Тя постоянно ни подсещаше, че нашето бъдеще се гради върху нови хрумвания и се основава на нашите най-стари полезности. От края на Втората международна война ние следваме обещанието за народна власт и господство на закона. И нациите по света построиха дружно интернационална система, насърчаваща мира и сигурността, правораздаването и икономическия прогрес.

 Днес тъкмо в нея са прицелени съветските ракети.

Това, което видяхме по улиците на Буча, в изгорените полета със зърно, а в този момент и пред портите на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна — това е освен нарушаване на интернационалните правила.

Това е тенденциозен опит те да бъдат заличени.

Този повратен миг в международната политика изисква преосмисляне на нашата стратегия в региона на външната политика.  

Сега е моментът да влагаме в силата на демокрациите. Тази работа стартира с главната група на нашите единомислещи сътрудници: нашите другари във всяка една демократична нация на това земно кълбо.

Ние виждаме света по един и същи метод. И би трябвало да активизираме груповата си мощ, с цел да зададем образа на международните богатства.

Трябва да се стремим да разтеглим тази съществена група демокрации. Най-непосредственият метод да реализираме това е като задълбочим връзките си и укрепим демокрациите на нашия континент. 

Това стартира с страните, които към този момент са на път да се причислят към нашия Съюз. 

Трябва да сме до тях на всяка крачка.

Защото пътят към мощни демокрации и пътят към нашия Съюз е еднакъв. Затова желая хората от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия да знаят: вие сте част от нашето семейство, вашето бъдеще е в нашия Съюз и нашият Съюз не е приключен без вас!

Видяхме също, че е неотложно да протегнем ръка към страните от Европа — оттатък процеса на присъединение.

Поради тази причина поддържам апела за Европейска политическа общественост и ние ще изложим концепциите си пред Европейския съвет.

Нашето бъдеще обаче зависи и от способността ни да взаимодействаме оттатък главната група на нашите демократични сътрудници. Близки и далечни страни имат предпочитание да работят с нас по огромните провокации на нашия век, като да вземем за пример изменението на климата и цифровизацията.

Това е главната концепция, върху която се гради Global Gateway — капиталовият проект, който разгласих тъкмо тук преди една година. Благодарение на него към този момент се реализират резултати на място. Заедно с нашите африкански сътрудници построяваме две заводи в Руанда и Сенегал за произвеждане на иРНК ваксини.

Те ще бъдат създавани в Африка, за Африка, с технология на международно ниво.

Сега възпроизвеждаме този метод в Латинска Америка като част от по-широка тактика за ангажираност.

Това изисква вложения в международен мащаб. Затова ще обединим напъните си с нашите другари в Съединени американски щати и с други сътрудници от Г-7, с цел да реализираме това.

В този дух президентът Байдън и аз ще свикаме среща на водачите, на която ще се извърши обзор и ще се разгласят планове за осъществяване.

Уважаеми членове на Парламента,

Това е част от работата ни за подсилване на нашите демокрации. Не бива обаче да губим от взор метода, по който задгранични автократи се целят в нашите страни. Съществуват задгранични субекти, които финансират организации, подкопаващи полезностите ни. Дезинформацията, на която те са източник, се популяризира от интернет до аулите на нашите университети.

По-рано тази година Амстердамският университет закри видимо самостоятелен проучвателен център, който в реалност се финансираше от китайски субекти. Центърът публикуваше по този начин наречени проучвания в региона на правата на индивида, отхвърляйки доказателствата за лагери за насилствен труд за уйгури като „ клюки “.

Подобни неистини са токсични за нашите демокрации.

Помислете: въведохме законодателство за скрининг на директните задгранични вложения в нашите сдружения от съображения за сигурност.

След като вършим това за стопанската система ни, не би трябвало ли да действаме по същия метод и за нашите полезности? Необходимо е да се защитим по-добре от злонамерена интервенция. Именно за тази цел ще представим пакет за отбрана на демокрацията, който ще изкара нескрито скритото задгранично въздействие и сенчестото финансиране.

Няма да позволим на троянските коне на автокрацията да нападат нашите демокрации от вътрешната страна.  

Вече над 70 години континентът ни върви по пътя на демокрацията. Положителните резултати от нашето дълго пътешестване обаче не са обезпечени.

Мнозина от нас прекомерно от дълго време одобряват демокрацията за даденост. Особено хора като мен, които в никакъв случай не са изпитали върху себе си какво значи да живееш под юмрука на властнически режим. 

Днес всички виждаме, че би трябвало да се борим за нашите демокрации. Всеки ден.

Трябва да ги пазиме както от външните закани, пред които са изправени, по този начин и от пороците, които ги разяждат от вътрешната страна. Задължение на ръководената от мен Комисия и нейна най-благородна задача е отбраната на върховенството на закона. 

Затова позволете ми да ви уверя: ще продължим да настояваме за самостоятелност на правосъдната власт. Освен това ще пазиме и бюджета си чрез механизма за обязаност с условия.  

Днес бих желала да слага акцента върху корупцията във всичките ѝ изражения. Чуждестранни сътрудници, които се пробват да повлияят на политическата ни система. Сенчести сдружения или фондации, които злоупотребяват с обществени средства.

Ако желаеме да звучим съществено, когато призоваваме страните кандидатки да укрепят своите демокрации, би трябвало да изкореним корупцията вкъщи.

Ето за какво през идната година Комисията ще показа ограничения за актуализиране на законодателната ни рамка за битка с корупцията.

Ще повишим стандартите във връзка с закононарушения, като нелегално обогатяване, търговия с въздействие и корист с власт, оттатък по-класическите закононарушения като подкупи. 

Освен това ще предложим да включим корупцията в нашия режим на наказания в региона на правата на индивида — новия ни инструмент за отбрана на нашите полезности в чужбина.

Корупцията уронва доверието в нашите институции. Затова би трябвало да се борим с цялата суровост на закона.

 

Уважаеми членове на Парламента,

Основателите на Европейския съюз имаха за цел само да положат първия камък на тази народна власт. Те постоянно са считали, че бъдещите генерации ще довършат тяхното дело. 

„ Демокрацията не е излязла от мода, само че би трябвало да се актуализира, с цел да продължи да усъвършенства живота на хората. “

Това са думи на Давид Сасоли — огромен европеец, на който всички ние отдаваме респект през днешния ден.

Давид Сасоли смяташе, че Европа би трябвало постоянно да търси нови хоризонти. И в подтекста на актуалните компликации започнахме да виждаме какъв би могъл да бъде нашият нов небосвод.

По-смел Съюз, който е по-близо до хората в сложни времена, който е по-дързък в отговора си на историческите провокации и ежедневните паники на европейците, и който върви паралелно с тях, когато се сблъскват с огромните житейски тествания.

Именно по тази причина Конференцията за бъдещето на Европа беше толкоз значима. Тя даде опция за друг тип ангажимент на жителите, надхвърлящ изборите. След като Европа чу гласа на своите жители, в този момент е належащо да реализираме резултати.

Гражданските панели, които заемаха централно място на конференцията, в този момент ще станат нормална характерност на демократичния ни живот.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР