Европа трябва да осъзнае, че бъдещето й вече не е

...
Европа трябва да осъзнае, че бъдещето й вече не е
Коментари Харесай

ЕИБ спира да финансира производства с нефт и газ от 2022 г.


Европа би трябвало да осъзнае, че бъдещето й към този момент не е в изкопаемите горива, сподели президентът на Европейската капиталова банка, представяйки резултатите на банката за 2020 година, съобщи БГНЕС.

„ Меко казано, с газ ът е свършено “, сподели доктор Вернер Хойер на конференция по отношение на годишните резултати на Европейска инвестиционна банка. „ Това е съществено отклоняване от предишното, само че до безкрайност на потреблението на ненамаляващите изкопаеми горива, ние няма да можем да реализираме климатичните цели “, добави той.

Европейски Съюз се стреми да доближи нулеви излъчвания до 2050 година и се чака да одобри нова цел за понижаване на въглерода от -55% за 2030 година Въпреки това газ ът остава сива зона, като Европейската комисия споделя, че към момента подвластните от въглищата държави-членки на Европейски Съюз се нуждаят от помощ, с цел да се отдалечат от изкопаемите горива.

Съгласно пътната климатична карта, оповестена през 2020 година, Европейска инвестиционна банка възнамерява да насочи 50% от своята активност в поддръжка на климата и устойчивостта на околната среда, отпускайки 1 трилион евро за зелено финансиране до 2030 година Тя също по този начин подсигурява, че цялата ще е в сходство с Парижкото съглашение.

Газът има лимитирана поддръжка в пътната карта на Европейска инвестиционна банка за климата. Понастоящем единствено електроцентрали, отделящи по-малко от 250 грама CO2 на киловатчас, дават отговор на изискванията за подкрепяне според разпоредбите на банката и Европейска инвестиционна банка има намерение да продължи политиката си на декарбонизация, като последователно отстрани цялото финансиране за изкопаеми горива преди края на годината. До 1 януари 2022 година ще бъде спряно финансиране то за огромното произвеждане на топлинна сила въз основата на петрол , естествен газ , въглища или торф, произвеждане на нефт и газ в горната част на веригата или обичайната газ ова инфраструктура, изясни Европейска инвестиционна банка. Вместо това повече средства ще бъдат ориентирани към планове за енергийна успеваемост, планове за възобновима сила, зелени нововъведения и проучвания, сподели Хойер.

Пътната карта също по този начин обрисува желанието на банката на Европейски Съюз да поддържа както зеления водород – генериран от възобновима електрическа енергия – по този начин и т. н. „ нисковъглероден водород “, създаден или от уреди за нуклеарна сила или естествен газ с технологии за хващане на въглерод.

Въпреки че Европейска инвестиционна банка има за цел да приключи поддръжката си за изкопаемите горива до края на годината има още доста неща, които би трябвало да се създадат, съгласно CEE Bankwatch, мрежа от екологични неправителствени организации, работещи в централната част и Източна Европа.

„ В транспортния бранш, да вземем за пример, Европейска инвестиционна банка би трябвало да направи по този начин, че частните транспортни средства с мотори с вътрешно горене незабавно да бъдат ограничавани, а не насърчавани “, сподели Анна Рогенбък, политически чиновник в CEE Bankwatch.

Тя също разкритикува пътната карта за неналичието на насоки за избора на надеждни клиенти и финансови медиатори. Предишен разбор на Bankwatch сподели, че сред 2013 и 2019 година Европейска инвестиционна банка е предоставила 4,7 милиарда евро обществени пари от Европейски Съюз на компании с висок дял на въглища в производството на електрическа и топлинна сила.

„ Тази малка врата в политиката би трябвало да бъде затворена, с цел да се подсигурява, че Европейска инвестиционна банка към този момент не финансира климатичната рецесия, даже и индиректно “, сподели тя.

Делът на финансиране то от Европейска инвестиционна банка на климата и околната среда се е нараснал от 34% на 40%, което приближава банката до задачата от 50%.

„ Постигнахме невиждано влияние върху климата, подготвяйки почвата за доста повече. Но рискът от възобновяване от пандемията, което подценява климата и околната среда, остава “, сподели Хойер. „ Борбата с изменението на климата не може да чака, до момента в който пандемията завърши. Кризата с Коронавирус не е причина да спрем да се оправяме с климатичните и екологичните провокации, пред които е изправено човечеството “, добави той.

Европейска инвестиционна банка предизвестява, че има възходяща капиталова дупка, което заплашва упоритостта на Европейски Съюз за екологично възобновяване. Според отчет, който би трябвало да бъде оповестен през днешния ден (21 януари), 45% от фирмите в Европейски Съюз чакат да понижат вложенията поради пандемията.

„ Европейският съюз е заплашен да загуби позициите си в международната конкуренция, в случай че не активизира повече пари за нововъведения “, сподели Хойер. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР